После 14 година преговора, а уочи Међународног дана сећања на жртве холокауста, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија потписале су у седишту Унеска историјски споразум о реновирању Блока 17, Меморијала и музеја Аушвиц-Биркенау и постављања нове и заједничке сталне поставке о Холокаусту у бившој Југославији и судбини депортованих Јевреја и нејевреја.

Након одлуке управе музеја Аушвиц-Биркенау да организује националне изложбе, 1963. године постаје место југословенског павиљона, али је после распада Југославије овај павиљон затворен и од 2009. године је празан.

Блок 17 бившег логора Аушвиц  I саградили су 1941. његови логораши, да би у њему боравио све већи број затвореника немачког нацистичког концентрационог логора и логора за истребљење.

Како се механизам убијања убрзавао, његови мрачни зидови постали су споменик муке и очаја. Већина од 20.000 депортованих из Југославије прошла је кроз Блок 17.

Споразум обухвата реновирање Блока 17 и стварање нове сталне поставке која ће бити структурисана око четири теме – време и простор; жртве; извршиоци и сарадници; борци отпора – са фокусом на оне који су депортовани у Аушвиц као резултат нацистичке политике прогона током Другог светског рата у бившој Југославији. Изложбу ће осмислити архитекта Данијел Либескинд, који је познат по својој способности да евоцира сећање кроз архитектуру, а подржавају Аустрија и Херман Фамили Труст.

Церемонији потписивања присуствовали су министри културе шест држава учесница или њихови представници, као и генерални директор Унеска Одри Азулеј. Меморијал и музеј Аушвиц-Биркенау је такође део светске баштине Унеска од 1979. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here