Општина Смедеревска Паланка има укупно 36.710 становника, по троје деце има њих 3.496, четворо деце има 681 становник општине, а 251 Паланчанин има петоро и више деце, показали су резултати Пописа становништва из 2022. године. Само једно дете има 6.569 суграђана, а по двоје њих 15.232 житеља.

Према истом извору, Србија има 6.664.449 становника, а да би остали на том броју, сматрају стручњаци, потребно је да 11 одсто жена у генеративном периоду има једно дете, 44 одсто двоје деце и 45 одсто троје деце.

Сви ови подаци указују на то да је посебно значајно стимулисати жене да рађају друго дете, јер се највећи број младих људи определи да има једно дете и тако задовољи психолошку потребу за родитељством. Модерно време и одавно освојена еманципација довела је до тога да жене, у настојању да буду равноправне и професионално успешне, у комбинацији са изостанком и државних и друштвених мера подршке, не желе да рађају више деце.

Нека друга мишљења, углавном критичара, кажу да је у питању и својеврсна „комоција“ и мушкараца и жена који не желе да се суоче са одговорношћу и настоје да живе лагодно, без обавеза, усредсређени искључиво на професију и уживање.

Међутим, ту је и податак да је некада сваки десети пар имао проблема са стерилитетом, док је данас с тим проблемом суочен сваки седми пар.

Држава је препознала потребу да се активно укључи, и покуша да сетом различитих мера и улагања, подстакне парове да размишљају о родитељству и што више деце.

У склопу мера које би требало да подстичу рађање, пре свега су економска давања, програм пронаталитетне политике, као и мере које се тичу организационих питања и јачања саветовалишта, али и додела бесплатних уџбеника, реновирање предшколских и школских установа како би се омогућило да што више деце има још боље услове боравка у тим установама.

Држава је направила значајан корак програмом бесплатне вантелесне оплодње за парове који природним путем не могу да добију децу, а на том пољу локална самоуправа у Смедеревској Паланци прати одлуке које долазе са републичког нивоа. Уговоре о финансирању поступка вантелесне оплодње добило је 24 пара у Паланци, а сада је држава омогућила и увоз донираног репродуктивног материјала из иностранства из Шпаније, Данске и Чешке. Прва беба је већ рођена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here