ЗА НЕПУНА  ТРИ ДАНА ПРИЈАВЉЕНО 592.000 ДЕЦЕ ЗА ПОМОЋ ОД 10.000 ДИНАРА

0
174

За непуна три дана, на сајту Трезора пријављено је 592.000 деце млађе од 16 година, што је готово половина од укупно 1.190.000 деце која имају право на једнократну финансијску помоћ државе у износу од 10.000 динара.

Право на помоћ имају деца старости до 16 година и за ту намену опредељено је 12 милијарди динара, рекао је министар финансија Синиша Мали и подвукао да су Влади Србије у фокусу млади, што се показало и прошле године са исплатом новчане помоћи у траншама од 100 плус 100 евра у динарској противвредности, а затим и 5.000 динара.

Да подсетимо: подносилац пријаве треба да унесе само свој ЈМБГ и број личне карте и да изабере банку у којој жели уплату новца на електронској адреси Трезора idp.trezor.gov.rs.

Хранитељи и примаоци новчане социјалне помоћи се не пријављују, већ ће им новчана помоћ аутоматски бити исплаћена. Новац би на рачунима требало да сенађе најкасније до 1. октобра.

Пријава за једнократну државну помоћ од по 10.000 динара за децу мађу од 16 година отворило је и неколико питања која се односе на пријаву очева, удоваца, хранитеља, мајки које не испуњавају прописане услове, старатеље…

Зато је Министарство финансија прецизирало да, уколико је отац удовац или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се за помоћ потпуно идентично – потребно је само да унесе свој ЈМБГ и број личне карте и да изабере банку у којој жели да се уплати новац.

Такође, уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, отац треба да приложи судску пресуду у ПДФ формату. Довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у ПДФ или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик.

Поступак је дакле следећи: отац се пријави помоћу свог ЈМБГ и броја личне карте, а затим, када буде провераво статус пријаве, добиће могућност да приложи тражени документ. Уколико се пријављује старатељ детета, потребно је да приложи правноснажну одлуку органа старатељства у ПДФ формату.

Пријава траје до 20. септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here