ЗАВРШЕН 52. ФЕСТ – “ГОСПОДАР” НАЈБОЉИ ФИЛМ

0
58

Завршен је још један ФЕСТ, за најбољи филм по оцени жирија Главног такмичарског програма 52. Међународног филмског фестивала проглашен је „Господар” Јурија Бикова, а најуспешније остварење овогодишњег издања „Радничка класа одлази у пакао” Младена Ђорђевића које је награђено са три признања међу којим и Београдски победник за најбољу режију.

Филм „Руски конзул” редитеља Мирослава Лекића синоћ је приказан на затварању ФЕСТ-а, а како пеносе медији, церемонији свечаног затварања претходио је дефиле званица на црвеном тепиху на којем су се појавили бројни званичници, глумци, редитељи, чланови филмских екипа, чланови жирија. Међу њима били су министри Ивица Дачић, Дубравка Ђедовић Хандановић, глумци Небојша Дугалић, Радивоје Буквић, Паулина Манов, Светозар Цветковић, као и друге званице – Влатка Воркапић, Марко Ђорђевић, Вук Драшковић, Мирослав Лекић, Светислав Басара, Дамир Хандановић…

Политикина награда „Милутин Чолић” на Фесту, за најбољи српски филм у Фестовим програмима припала је Марку Ђорђевићу за остварење „За данас толико”.

Награду Федора за најбољи евро-медитерански филм у Главном такмичарском програму освојио је филм „Радничка класа иде у пакао” у режији Младена Ђорђевића.

Награду публике за најбољи европски филм, коју подржава Делегација Европске уније у Србији, освојило је остварење редитељке Влатке Воркапић „Света породица”.

Награду је уручио амбасадор Емануел Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Награда „Небојша Ђукелић” за најбољи филм из региона у главном такмичарском програму фестивала припала је Младену Ђорђевићу за филм „Радничка класа иде у пакао”.

Београдски победник за најбољи филм припао је остварењу „Господар” у режији Јурија Бикова

Ово је други пут да руски редитељ добије награду ФЕСТ-а за најбољи филм будући да је Јуриј Биков 2015. године добио награду жирија Главног такмичарског програма ФЕСТ-а за филм „Будала”(Дурак).

Награда за најбољу режију на фестивалу припала је Младену Ђорђевићу за режију филма „Радничка класа иде у пакао”

За најбољи сценарио награђене су Славица Шнур и Влатка Воркапић за филм „Света породица”

Признање за најбољу женску улогу припало је Ивани Вуковић за улогу у филму „За данас толико”

Награда за најбољу мушку улогу припала је Салех Бакрију за филм „Наставник”,а за најбољи деби Каталин Молдоваи за режију филма „Без ваздуха”

Програм овогодишњег ФЕСТ-а одржавао се у шест дворана и осам биоскопских сала, уз посебна приказивања и у Центру „Сава”.

Уметнички директор Феста Југослав Пантелић затворо је фестивал.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here