Акција „Здравље се неподразумева, здравље се чува“, која је почела 23. новембра и спроведена у свим селима паланачке општине, завршена је данас и том позиву за превентивне прегледе одазвало се више од 600 мештана.

Акцију су сповели запослени Здравственог центра Смедеревска Паланка, уз подршку локалне самоуправе у њеној организацији, а наредна акција планирана је за пролеће 2024. године.

У оквиру акције „Отворена врата“, организовани су следећи превентивни – скрининг прегледи:

– Општи интернистички преглед, неизоставан у превенцији болести и редовној контроли здравља сваког појединца, и у оквиру њега:

одређивање комплетне крвне слике и Ц-реактивног протеина са тумачењем резултата,

одређивање нивоа шећера у крви (преглед на рано откривање дијабетеса),

ЕКГ преглед са анализом, мерење крвног притиска, физикални преглед (преглед на рано откривање кардиоваскуларних болести);

– Скрининг тестови у превенцији најчешћих малигнитета (код особа код којих постоји сумња на малигно обољење, узета је крв на анализу адекватних тумор маркера);

– Комплетан превентивни преглед офталмолога (очног лекара) за рано откривање очних болести.

Служба за поливалентну патронажу Дома здравља Смедеревска Паланка спроводила је у сеоским средина обуку за самопреглед дојке, а пацијенти код којих се појавила сумња на било коју болест, упућивани су на додатну дијагностику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here