Педијатар у Општој болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци Др Јелена Миолски стекла је звање примаријуса, а диплому тог највишег стручног звања уручила јој је данас министарка здравља Даница Грујичић.

Министарка је уручила дипломе примаријата истакнутим докторима медицине, стоматологије и дипломираним фармацеутима.

Грујичић је на свечаности у Палати Србија поручила да лекарска професија захтева стално и континуирано усавршавање и напредовање у струци, како би лекари својим пацијентима пружили најбољу могућу негу.

“Ове године имамо скоро 40 представника медицинске струке, који су својим радом заслужили звање примаријуса. То уопште није тако лако као што се можда мислити, као што мисле и они који никада нису завршили докторате”, рекла је Грујичић.

Министарка је исказала захвалност Српском лекарском друштву, чија је комисија задужена за доделу овог звања, и изразила наду да ће нови примаријуси утицати на своје младе колеге да крену њиховим стопама.

Грујичић је пренела да ће предложити синдикатима да у следећи колективни уговор унесу и примаријат и докторат у коефицијент за обрачунавање плата, како би примаријуси имали повећање зарада.

Примаријус је струковна титула коју добијају искусни и еминентни представници медицинске струке, који имају најмање 12 година радног искуства и шест година искуства након положеног специјалистичког испита.

Поред тога, за добијање овог престижног звања неопходно је да кандидат кроз научно-истраживачки рад потврди резултате своје струке и праксе, односно испуни критеријуме Министарства здравља и Српског лекарског друштва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here