ДО 31. ОКТОБРА ПРИЈАВА ЗА СТРУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ И КРЕДИТЕ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

0
150

Пријаве за студената за три врсте студентских стипендија, као и за студентске кредите, које додељује Министарство просвете у циљу подстицања најбољих да наставе школовање са високом постигнућима, трају до 31. октобра. Стипендије се дају неповратно, а кредит се враћа у случају да студент не испуни услове прописане конкурсом. Месечни износ студентског кредита је 13.000 динара.

Министарство просвете додељује стипендије редовним студентима државних високошколских установа који нису у радном односу, а који у положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 9,00. Месечни износ стипендије је 13.000 динара и исплаћује се у 10 једнаких месечних рата.

Стипендије изузетно надареним студентима државних факултета додељују се од треће године студија, односно са остварених 120 ЕСП бодова и могу их добити студенти који су положили све испите из претходних година студија,  јиху сз први пут уписали студије првог, другог или трећег степена, који су одмах након средње школе уписали високошколску установу, који током студирања остваре просечну оцену најмање 9,00,  који су у континуитету уписивали године студирања на буџету и положили све испите из претходних година студија. Месечни износ стипендије је 24.000 динара за студенте основних и мастер студија, 30.000 динара за студенте докторских студија, а исплаћује се у 12 једнаких месечних рата.

Пријава је почела и за стипендије за недостајућа занимања у просвети. Право да се пријаве на Конкурс имају студенти државних високошколских установа који су у текућој школској години уписани први пут у другу или трећу годину студија првог степена на студијским програмима области математике, физике, информатике, српског, енглеског и немачког језика. Услов је и да кандидати нису губили ниједну годину током студија, да су положили све испите из претходних година студија и постигли просечну оцену најмање 7,50. Износ стипендије је ове године повећан, месечна рате износи 19.800 динара и исплаћује се у 12 месечних рата. Корисници стипендија се обавезују да ће у року од две године од дипломирања прихватити посао у школи на територији Републике Србије који им се понуди и да ће остати да раде у школи најмање онолико колико су примали стипендију.

Почела је и пријава за доделу студентских кредита на које имају право сви буџетски студенти државних високошколских установа који су у текућој школској години први пут уписани на студије првог степена у зимском семестру. 

За кредите се могу пријавити студенти прве године основних академских и основних струковних студија  који су први пут уписали први семестар и студенти од друге до пете (и шесте) године основних студија.

Студент за добијање студентске стипендије или кредита подноси пријаву са потребном конкурсном документацијом високошколској установи у коју је уписан.

Пријава је почела у понедељак, 2. октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here