У склопу прве колоније веза посвећене очувању културног наслеђа, афирмацији и економском оснаживању жена, је одржан је Дипломатски дан у Шиду, где су високим званичницима и диоломатама представљени ручни радови мајстора рафинираних техника белог и русинског веза.

Колонију веза је организовала кровна социјација произвођача рукотворина широм Србије Етно мрежа, уз подршку НАЛЕД-а и општине Шид, као и дипломатског кора и институционалних партнера.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић, рекла је да је значај очувања културног наслеђа немерљив, и основа је културног идентитета и креативности савременог стваралаштва у друштву.

“Културно наслеђе има непроцењиву улогу у оснаживању жена и младих и у сарадњи са мањинским заједницама. У исто време, важно је подвући значај културног туризма у савременом свету, као покретача локалне економије и развоја наших средина. Култура је одувек била и биће синоним за  заједништво, један од најважнијих инструмената за зближавање појединаца и народа. Један од најпрепознатљивијих симбола Војводине”, рекла је Гојковић.

Председник Општине Шид Зоран Семеновић рекао је да на изложби може да се види само део стваралаштва жена, истакавши истовремено да сваки комад представља и део туристичке понуде.

Амбасадор Канаде у Србији Џајлз Норман истакао је значај Етно мреже за очување културног наслеђа и економско оснаживање жена из свих крајева Србије уз промоцију културног туризма, кроз сарадњу са НАЛЕД-ом и канадским фондом.

Председница Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић захвалила је свим партнерима, као и општини Шид која је, уз туристичку организацију и женска удружења, домаћин окупљања.

„Хвала свима који су подржали наше заједничке напоре да сачувамо културно наслеђе и ставимо нашу баштину у службу развоја културног туризма и афирмације жена и младих. Током данашње колоније представљене фине технике ручног веза које се одликују изузетном елеганцијом, а осликавају традицију народа који живе заједно на овом простору и заправо граде хармонију наслеђа и модерности“, рекла је Јовановић истичући да је ово одличан модел и за друге средине, које попут општине Шид, вреднују културу и наслеђе мањинских заједница. 

Етно мрежа делује дуже од 20 година, а од 2016. уз подршку партнера организује колоније које окупљају мајсторе старих техника, попут ткања, пустовања, златовеза, нецања. Махом жене, као чуварке наслеђа, учешћем у тродневном програму добијају прилику да унапреде своја знања и изграде мрежу за подршку. Етно мрежа је до сада организовала више од 20 колонија у осам градова и општина широм Србије, од Пирота до Сомбора, уз учешће више од 400 жена и више од 100 високих представника дипломатског кора и званичника из државних институција.

Програм колоније у Шиду обухватио је и посету кључним знаменитостима града домаћина, спомен кућу Саве Шумановића и црквену ризницу, у циљу промоције културног туризма и јачања имиџа Србије. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here