Делегација Европске уније у Београду покренула је данас кампању за подизање свести на тему унапређења дигиталних вештина старијих грађана Србије, са циљем да овладају основним знањима која ће им олакшати комуникацију и коришћење дигиталних услуга, комуникација и осталих дигиталних ресурса, саопштио је данас ЕУ инфо центар.

У доба брзог технолошког напретка, старији суграђани неретко се суочавају са бројним изазовима у процесу прилагођавања новим технологијама, а самим тим и теже уклапају у друштвене токове.

Према подацима Републичког завода за статистику из 2022. године, 32,4 одсто популације у Србији старије од 65 година користило је рачунар у последњих 12 месеци, а 44,5 одсто користило је интернет у претходних годину дана (у поређењу са 69,71 одсто у ЕУ).

Као последица дигиталног јаза, тај део популације остаје ускраћен да у потпуности искористи добробити дигиталних услуга, али и могућности комуникације и интегрисаности са породицом и пријатељима.

Бесплатне обуке за дигиталне вештине у Београду, Нишу и Новом Саду, као и неколико других градова Србије, спроводиће се од фебруара до јуна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here