Европске земље, па и наша, суочиле су се у претходних неколико деценија са демографским изазовима и чињеницом да се родитељи ретко одлучују да рађају више од једног, евентуално двоје деце. На некада бројне породице сада подсећају само ретке фотографије на којима су деца пред фото-објектив поређана у низу „једно другом до увета“ и на први поглед делују као нешто што се неће поновити. Али, да ли је баш тако?

Аргументе у прилог томе да се смањује број деце поткрепљују анализе, па је тако британски  Гардијан указао да је прошле године у 88 основних школа остало више од две трећине упражњених места и да су оне у опасности од затварања, а да су посебно угрожене оне у Лондону, јер су суочене са падом наталитета и растућим трошковима.

То је ситуација у Европи, углавном, а када је реч о Србији, уочен је сличан проблем што последично доводи до смањења броја ученика у школама, а дешава се и да у сеоским срединама дође и до затварања школе.

Према анализи Републичког завода за статистику, на почетку школске 2011/2012. године било је 3.467 редовних основних школа, а декаду касније 3.219. Проста математика каже: 248 школа мање. Подаци су недвосмислено указали да је неопходно предузети одређене популационе мере и наћи начин да се стимулишу родитељи да се одлуче на већи број деце, што је и учињено.

После дужег периода, прошле године уочен је тренд који би могао да доведе до преокрета у демографкој статистици, јер је забележен раст броја прворођене деце за чак 660 у односу на претходну годину. Том чињеницом позабавили су се управо демографи који овај пораст броја прворођених тумаче као резултат финансијских мера популационе политике, а које имају за циљ подстицање младих парова да оснују породицу и донесу одлуку о рађању првог детета.

За наш портал о овој теми говорили су и други стручњаци, па је тако психолог Александра Марјановић рекла да део разлога због којих се у нашој земљи родитељи не одлучују да имају више деце лежи у томе што су породице дуги низ година биле у политичкој и економској неизвесности, али и да је данас ситуација повољнија. Она ипак упозорава да је мали број породица вишечлан са петоро, шесторо деце и да су то данас, углавном, породице са ниским социјално-економским статусом и најчешће зависне од помоћи државе.

На питање шта је потребно да се обезбеди како би се родитељи чешће одлучивали да имају више од двоје деце, саговорница нашег портала каже да је то превасходно бољи социо-економски статус, али и извесност и стабилност у планирању веће породице.

Према речима социолога Бориса Радука, идентификовање потребне социјалне помоћи један је од главних проблема, јер је неопходно најпре да се установити праг за социјалне субвенције. То јесте административна мера, али она често оставља „са оне стране“ многе којима је помоћ потребна. Зато је неопходно да се и на локалном нивоу пронађе начин да се пружи помоћ нарочито домаћинствима која имају децу предшколског и школског узраста, сматра он.

И начин је пронађен, бар када је реч о Општини Смедеревска Паланка која прати и спроводи одлуке донете на републичком нивоу, али и из сопственог буџета обезбеђује помоћ вишечланим породицама у многим сегментима. Одлуке локалне администрације показале су да тврдње да је родитељство не само захтевно него и скупо можда јесу тачне, али да се ипак може и другачије, што је препознато и у Министарству за бригу о породици и демографију које је Паланку сврстало у групу позитивних примера локалне пронаталитетне политике.

Међу општинским одлукама донетим још 2021. године, свака беба која се прва роди у породици из општинског буџета добија 120.000 динара, као и свака прва беба рођена у Новој години. Председник Oпштине Никола Вучен најавио је да ће родитељима сваког другог рођеног детета у породици од 1. јануара 2024. године по рођењу бебе бити уплаћено 60.000 динара, док ће остатак у истом износу бити исплаћен на први рођендан. Међутим, деца расту, а новац је потребан у свакој фази њиховог одрастања. Зато је преполовљена цена боравка деце у вртићима са 6.140 динара, на 3.100 динара, за свако треће и наредно дете у породици боравак у предшколским установама је бесплатан. Уручена је картица „Покрет за децу три плус“ мајкама са троје и више деце која ће им омогућити различите попусте и олакшице као и бесплатан паркинг у граду. Нису заборављени ни ђаци и студенти-млади таленти, за које су сваке године обезбеђене једнократне награде најбољима. Такође, на буџету Општине су и услуге личног пратиоца деце са сметњама у развоју која похађају основне и средње школе на територији општине.

Говорећи о деци као највећем богатству сваке локалне самоуправе, председник Општине Никола Вучен осврнуо се и на помоћ коју Смедеревска Паланка пружа младим брачним паровима који се до сада нису остварили као родитељи.

„Ми се као локална самоуправа трудимо да максимално олакшамо и подржимо парове који желе да се остваре као родитељи. Зато смо донели одлуку да, мимо средстава која се издвајају на републичком нивоу, издвојимо додатна средства на локалном нивоу. Тако држава на пример, омогућава бесплатну вантелесну оплодњу, док општина покрива све трошкове за процедуре које томе претходе. Дакле, ми издвајамо новац за различите анализе и на тај начин помажемо“, рекао је он.

Према Вученовим речима, до сада је са територије паланачке општине 20 парова добило по више од 200.000 динара. Општина је обезбедила два милинома динара, а Министарство за бригу о породици и демографију још три, што је укупно пет милиона динара намењених за ову врсту помоћи будућим родитељима.

Да општинске одлуке нису само слово на папиру говоре и сведочанства појединих мајки. Дом породице Станиславе Димић, из села Придворице, код Смедеревске Паланке, чине и њене две девојчице, ученице седмог и трећег разреда основне школе, као и син предшколац. Станислава каже да је свесна чињенице да је претходних година урађено много зарад унапређења услова живота свих грађана, укључујући и оне најугроженије, а она је од Општине добијала пакете помоћи и средства за хигијену, јер јој је тада управо то било потребно.

Мајка Биљана има три сина и веома цени помоћ коју је добила од локалне самоуправе – за треће дете бесплатне уџбенике, бесплатан школски прибор, а оброке у школи плаћа у пола цене. Њено треће дете, мезимац у породици, од школе у коју иде има право и на бесплатну екскурзију. Међутим, да солидарност постоји међу родитељима доказ је и Биљана која каже да се не ретко дешава да они који имају више деце тај бенефит уступе или неком самохраном родитељу или детету из социјално угрожене породице.

У Смедеревској Паланци живи Милена Перић, самохрана мајка, са њом су две ћерке, од шест и 17 година. Због насиља у породици се развела, напустила мужа и сада свакога дана бије своју битку. Она је Ромкиња и зато, каже, често има проблема, али настоји да без обзира на све живи достојанствен живот. Милена каже да јој је решење стамбеног питања апсолутни приоритет.

Решавање стамбеног питања јесте једно од најважнијих у животу сваког и појединца и породице, али остварење тог циља није увек лако, посебно када је реч о младим брачним паровима који су тек оформили своје породице. Имајући то у виду, државаје усвојила низ мера како би олакшала посебно тој категорији становништва да стекну свој кров над главом.

„Имали смо жељу да створимо нешто своје, субвенција нам је била ветар у леђа. Читава процедура је трајала око два месеца, јер су тада били празници. Није било компликовано да прикупимо документацију јер смо обоје правници“, рекла је Ана Станковић, која је искористила право на државну субвенцију за куповину прве некретнине по основу рођења детета.

И док се, како што смо већ рекли, родитељи одлучују у данашње време да имају једно до двоје деце, паланчанка Бранка Алексић је храбра мајка шесторо. Најстарије има 24 године, а најмлађе осам. Када би могла да понови свој живот, урадила би исто, без размишљања, поготово данас како каже, када вишечлане породице имају помоћ и државе и своје локалне заједнице.

 „Из мог искуства могу да кажем да је много боље имати више деце него једно. Деца временом одрастају и свако дете вуче оно друго по реду. Није то неки баук како људи мисле, и зато и имају једно или двоје деце“, каже Бранка.

Бранка се за наш портал присећа времена када је њено прво дете дошло на свет. Није било помоћи никакве ни из једне државне институције и не спори, било је нешто теже одгајати првенца. А онда је дошло и друго дете.

„Кад сам родила прво дете, нисмо имали опције као што сада родитељи, а посебно мајке имају. Ја тада од Општине нисам добила ништа, а данас је сасвим друга ситуација“, каже Бранка и додаје да за разлику од ‘њеног времена’, данас постоје многе погодиности за мајке попут бесплатних вртића за свако треће и наредно дете, бесплатни уџбеници и много тога још.

За крај, преносимо њену поруку:

„Финансије нису разлог да се не роди више деце. После првог детета, свако следеће наследи гардеробу и играчке. Родитељ нема потребе да се плаши. Увек може да се нађе и додатни посао да се тој деци приушти оно што им је потребно. А значајно је што данас заиста родитељи могу да рачунају на подршку државе и много веће погодности него раније“, завршила је своју причу Бранка Алексић из Смедеревске Паланке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here