Деца су богатство, неизмерно, непроцењиво, али и не мали издатак за родитеље који треба да задовоље све њихове потребе, нарочито, ако је породица бројна. Тога су свесни и у Општини Смедеревска Паланка и зато је њено руководство, како би подстакло породице да имају што више деце, осмислило пакете помоћи вишечланим породицама. Доступна је помоћ од родитељског додатка и паушала за набавку опреме за децу, до олакшица мајкама за набавку свих дневних потрепштина.
Једна од тих, бројних породица, која живи у Паланци, има троје деце. Мајка Биљана родила је три сина и веома цени подршку и помоћ коју је добила од локалне самоуправе – за треће дете бесплатне уџбенике, бесплатан школски прибор, а оброке у школи плаћа у пола цене.
Њено треће дете, мезимац у породици, од школе у коју иде има право и на бесплатну екскурзију. Међутим, да солидарност постоји међу родитељима доказ је и Биљана која каже да се не ретко дешава да они који имају више деце тај бенефит уступе или неком самохраном родитељу или детету из социјално угрожене породице.
А када је реч о Општини Смедеревска Паланка, руководство је у сарадњи са Удружењем „Покрет за децу три плус“ из Чачка, поделило више од 170 „поносних“ картица “Цена минус за 3+” мајкама са троје и више деце. Уз ту картицу родитељи имају попуст у 2.500 продавница, олакшице приликом плаћања одређене робе или услуга код више од 1.500 привредних субјеката…
Општина Смедеревска Паланка је за сада једина у Србији која је обезбедила бесплатан паркинг за родитеље, а у наредном периоду, како је најављено, радиће се на смањењу цена комуналија.
И то је само део помоћи која је понуђена родитељима са троје и више деце, јер се у Паланци о деци брине и на друге начине. За све вртиће Предшколске установе “Чика Јова Змај” обезбеђен је нов намештај, нови креветићи, ормари за гардеробу и одлагање креветића, пратећа опрема, савремена наставна помагала као и нове играчке за децу.
Председник Општине Никола Вучен више пута је нагласио да је неопходно обезбедити што боље услове за боравак малишана у вртићима, како би расли и развијали се у здравом окружењу са својим вршњацима. Вучен је додао и да радује чињеница да се у општини сваке године рађа све више деце, што јесте циљ популационе политике која се спроводи, а због повећаног броја уписане деце и листе чекања радиће се на проширењу капацитета те предшколске установе, за шта је већ урађен пројекат – за изградњу новог вртића у граду као и пројекти за адаптацију осталих вртића на подручју општине.
Да фокус није само на градској средини доказ је и то што је у Кусатку до сада уписан највећи број деце свих узраста, посебно предшколаца, а у току је реновирање и припремање простора за боравак предшколаца у издвојеном одељењу основне школе у Почевици намењеног једној групи предшколаца. Биће опремљен део школе новом опремом и савременим наставним средствима намењеним предшколцима.
Важно је напоменути да је цена коју плаћају родитељи за вртић преполовљена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here