ДАЊА МАТАРУГА: “ТРАГОМ ИНСПИРАЦИЈЕ” ГОВОРИ О ЛЕПОТИ ЖИВЉЕЊА

0
124

Дугогодишњи новинар културних редакција престижних писаних и телевизијских медија и извештач са бројних значајних догађаја из области културе Дања Матаруга од недавно води подкаст „Трагом инспирације“ на Naxi player апликацији. Њени гости не само да су оставили траг својим радом, већ пишу странице и за будућност онима који тек долазе.

Са Дањом Матаругом разговарамо о темама, гостима и питањима која морају да буду постављена.

За аудио подкаст сам се одлучила првенствено зато што је веома захвална форма кроз коју могу, уз помоћ својих гостију, да поделим неке од најзначајнијих друштвених дешавања и промена које се тичу свих грађана наше земље. Такође, нема реклама, а по мом мишљењу, велика предност је и то што нема слике, већ само тон тако да, макар мене, не „вуку“ телефон, комјутер, телевизор како бих гледала емисију, већ је само пустим и слушам где год да се налазим или шта год да радим, почиње Дања разговор за СП медија центар.

Уз смех додаје да јој је, ипак, најслађе да слуша подкасте док сређује кућу или прави размештај, а с обзиром на то да много времена проводи испред компјутера, посебно прија тај одмор за очи.

“Трагом инспирације” у овом тренутку доминирају теме из културе, али Дањина идеја је да обухвати и остале сегменте из области друштва.

„Мислим да се о култури не прича и не пише довољно, односно не у мери коју завређује. Теме које обрађујем имају корене у прошлости, а у исто време су веома актуелне. У скоро свакој емисији можете укратко чути део историјских чињеница, а затим их објашњам кроз призму садашњости са посебним акцентом на значај одређене појаве за читаво друштво. Велики број људи из дијаспоре прати подкасте на Naxi player апликацији, тако да је и за њих веома значајно да буду информисани“, каже наша саговорница.

Сигурна је, такође, да је грађанима данас доста сензационализма, црне хронике, политике, анализе анализа и зато сада нема изговора да место за квалитетне теме не постоји.

На питање коме се обраћа и да ли су њене теме намењене посебним слушаоцима, Дања Матруга каже да нема специфичну циљну групу, јер њен подкаст могу да слушају људи из струке, сви који желе да уче, али и они који би своје знање да обнове, а у исто време да чују „у ком правцу се крећемо, који су приорети институција, државе или града итд“.

А када је реч о саговорницима, истакла је да не би могла да издвоји најзанимљивијег, јер су сви у својим областима стручни и препуни значајних информација тако да и сама, од њих, много учи.

„Међутим, веома ми је важна припрема за сваку емисију. За сваку осмислим концепт и циљ. У односу на оно што желим да истакнем припремим оквирна питања, односно смернице, међутим пошто сам у материји често се не држим тих питања, већ ме саговорник подстакне да питам оно што ме занима, правим паралеле или дигресије. То целој емисији даје живост и спонтаност. Ово је моје прво радијско искуство и признајем да ми се допало и (скромно) мислим да сам се добро снашла“, рекла је Дања.

На крају разговора ова успешна новинарка каже да не би могла да наброји све госте које би позвала у своју емијију, јер је листа предуга, а када је реч о темама, оне се саме намећу и то у најразноврснијим дневним ситуацијама – док се вози градским превозом, шета градом, кроз разговор који случајно чује.

„Занима ме све оно што је свакодневица, што нас непрестано окружује: проблеми, недоумице или дилеме, али и лепота окружења и живљења. Из ових разлога ми се подкаст и назива Трагом инспирације.  Пратим себе и показало се да је то најважније, јер тада нема грешака нити промашених тема, закључила је Дања Матаруга свој први разговор за наш портал.

Фото: Данило Матаруга

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here