.

Данас је 4. октобар, Светски дан животиња познат и као Међународни дан заштите животиња, дан када се у свест људи исплива ноторна чињеница – животиње су равноправни становници Земље, имају једнако право на живот као и људи, осећају бол, патњу, страх и стрес.

Циљ Светског дана животиња је да се побољша однос према животињским врстама широм света, као и да се пружи подршка појединцима, групама и организацијама које се старају о животињама.

Овај дан се обележава сваког 4. октобра од 1931. године, тада је организована конвенцији еколога у Фиренци да би се истакла угроженост врста. Неколико година раније, односно 24. марта 1925. године, немачки писац и издавач часописа Човек и пас, кинолог Хајнрих Зимерман у Берлину је организовао први Светски дан животиња, а четири године потом датум је пребачен на 4. октобар.

Историјски подаци указују на прве трагове заштите животиња још пре неколико векова када су владари давали основна упутства народу да стоку треба хранити и појити, а не батинати, пишу специјализовани сајтова. Велики мислиоци почев од 17. века покрећу теме заштите животиња и њихова права, а од 19. века до данас о заштити говоре и научници и обични људи, љубитељи животиња без обзира на врсу.

Бахатост, бруталност и немар човека довео је до тога да су поједине врсте скоро истребљене са планете иако свака врста у природи има значај за екосистем и своју улогу у њему и све су директно или индиректно повезане. Угроженост једне врсте временом директно или посредно утиче на опстанак друге.

Када је Србија у питању, и ми смо на жалост међу земљама које имају дугачак списак угрожених: 273 врсте птица, 66 врста сисара, 41 врста бескичмењака, 34 врсте инсеката и 15 врста риба, а међу заштићеним животињама су поједине врсте пеликана, рода, белоглави суп, речни рак, бубамара, жабе, белоушке, шарке.

Када би се спровела анкета, резултати би сигурно показали да већина анкетираних зна да су животиње добре за ментално здравље, да помажу у смањењу стреса, усамљености, анксиозности и депресије, власници паса се ретко осећају усамљено, пси могу да намиришу болести, животиње могу да упозоре на непосредну опасност, доприносе јачању друштвеног живота, време проведено са животињама појачава вештине невербалне комуникације…

И зато би било добро да бар данас посетите азил за животиње и усовојите љубимца, однесете храну, или макар помазите пса који вас је срео на улици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here