У Србији и свету данас се обележава 1. децембар, Светски дан АИДС, а овогодишњи слоган је „Нека воде заједнице”. Према званично доступним подацима, у Србији су крајем 2022. године живеле 3.253 особе којима је дијагностикована ХИВ инфекција, а процењује се да у нашој земљи 550 особа није знало да је инфицирано.

Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” указују да је од почетка епидемије, 1985. године, закључно са 27. новембром 2023. године, регистровано 4.729 особа инфицираних овим вирусом од којих је 2.212 особа оболело од сиде, док je 1.216 особa инфицираних ХИВ-ом умрлo од те болести, а њих још 146 умрло од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом.

Као и ранијих година и ове године сексуални пут преноса је доминантан (98 одсто свих случајева регистрованих током 2023. године с познатим начином трансмисије), посебно незаштићени анални сексуални односи међу мушкарцима довели су до новооткривених (63 одсто). Међу пријављеним дијагностикованим ХИВ позитивним особама у периоду јануар–новембар 2023. године било је 11 пута више мушкараца у односу на жене.

Највећи број новодијагностикованих особа инфицираних ХИВ-ом је узраста 20–49 година (90 одсто у 2022. години). Међутим, од 2002. године региструје се веће учешће младих узраста 15–29 година међу новодијагностикованим случајевима (47 одсто у 2008, 37 одсто у 2010. и 29 одсто у 2022. години у односу на 22 одсто у 2002. години).

ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома и зато је једини начин да се откријетестирање. Свако тестирање треба да буде добровољно и поверљиво, уз обавезно саветовање пре и после тестирања, а у циљу пружања правих и стручних информација потребних клијенту да донесе одлуку да ли је прави тренутак за тестирање, али и да препозна стварни ризик тј. ризично понашање које је практиковао или које и даље упражњава, и да идентификује личне могућности за спречавање инфицирања ХИВ-ом у будућности.

С друге стране, ХИВ позитивне особе имају могућност да одмах по дијагностковању започну лечење које даје одличне резултате, како у свету тако и у нашој земљи. Захваљујући терапији инфекција је хронично стање са којим се може квалитетно и дуго живети, али само уколико се правовременим и адекватним лечењем контролише.

Добровољно, поверљиво или анонимно саветовање и тестирање на ХИВ и вирусне хепатитисе Б и Ц је бесплатно и доступно је без лекарског упута свакој заинтересованој особи која је имала неки ризик у скоријој или даљој прошлости, током целе године у сваком институту/заводу за јавно здравље на територији Србије, као и у Заводу за заштиту здравља студената у Београду.

У оквиру превентивног програма који спроводи Министарство здравља у партнерству са осам удружења (Асоцијација Дуга, ЈАЗАС, Превент, Ремикс, Потент, Асоцијација здравствених медијаторки, ТОЦ и УСОП у партнерству са удружењима АИД+, АС, Црвена линија и Став+) добровољно, анонимно саветовање и тестирање на ХИВ и друге инфекције је бесплатно и доступно особама из кључних популација под повећаним ризиком (мушкарци који имају секс с мушкарцима, особе које се баве секс радом и особе које инјектирају дроге) у просторијама удружења и у мобилним јединицама у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и другим градовима. Поред превентивног програма пружају се и различити видови подршке особама које су инфициране ХИВ-ом.

Овај дан, 1. децембар, је позив на акцију да се подрже заједнице особа које живе са ХИВ-ом, особе које су у повећаном ризику од ХИВ-а или особе које су погођене ХИВ-ом у њиховим улогама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here