Данас је Међународни дан паса, који се од 2004. године  обележава сваког 26. августа, а идеју да и пси добију свој светски дан дала је активисткиња Колин Пејџ чија је породица тог дана усвојила свог првог пса из локалног азила желећи да скрене пажњу на бригу о псима, члановима наших породица.

Историју човечанства прате многи митови, а један од бројних, који се односи на животиње, односно псе, каже: људи и животиње живели су заједно на земљи све до дана када је Бог свима рекао да је дошло време се раздвоје.  Учинио је један покрет руком и у зељми су се отовриле велике пукотине. Свако је стајао на својој страни провалије – људи на једној, све животиње на другој. Свако мора да остане у области у којој жели да живи заувек, рекао је Бог и тло се затресло. Животиње су почеле да прилазе једна другој, формирају групе, збијале се… Са друге стране остао је човек сам. И онда, изненада, пас се залетео и скочио преко провелије, ризикујући сопствени живот да би био уз човека, свог верног пријатеља. Од тада је људско биће емоционално повезано са псом и њихов однос је безусловно пријатељство, тврде многи, научници, лаици, верници и неверници.

Поред митова, и егзакнте науке доказују чврсту повезаност човека и пса, као на пример археологија, чији налази показују да је пас уз човека девет хиљада година, нека истраживања тврде да је тако чак четрнаест, а фосилни остаци указују да су преци модерног пса сигурно били уз човека пре 10 хиљада година. То све можда и није толико важно као чињеница да је данас тешко замислити живот без четвороножног љубимца било да је „плаве крви“ и обичан мешанац.

А суштина јесте у томе да је неопходно да се подигне свест о томе да пси, мачке и остале животиње имају емпатију, да су срећне и пате исто као ми и да Закон о добробити животиња није тек козметички пропис јер:

пси сањају, исто као људи – трзање њушке и покрети шапама у сну сигуран су знак да љубимац у том тренутку нешто сања и то, према тврдњама стручњака са Харварда, вероватно управо своје власнике.

Паметни су као дете узраста две године и разумеју своје власнике баш као што би то био у стању и двогодишњак.

Пси осећају емоције својих власника – под стресом су кад је њихов власник под стресом, узнемирени су када је он узнемирен. Могу да осећају читав спектар емоција, од оптимизма и песимизма, преко депресије и љубоморе до, наравно, бескрајне љубави и оданости.

Сваки власник пса животом брани тезу да је баш његов љубимац најпаметнији, стручњаци су ипак направили ранг листу и најинтелигентнијом расом сматра се бордер коли који разуме око 200 речи, а следе пудле, немачки овчари, златни ретривери и добермани.

И за крај ево још неколико података о њима: псеће чуло мириса је око 10.000 пута боље него људско, доказано је да пси могу да “нањуше” и болести као што су рак или дијабетес.

Најчешће комуницирају махањем репа, али није свако махање истог значења, јер машу репом и кад су срећни, али и уплашени. Ако реп подигну увис, то може да одаје анксиозност или узнемиреност.

“Отисак” псеће њушке јединствен је као и људски отисак прста.

И за сам крај, за оне који се питају зашто се пси врте у круг док не пронађу идеално место где ће да обаве нужду, ево одговора: пси се оријентишу према магнетном пољу Земље, а неке расе или само поједини припадници раса, то још није утврђено, преферирају да њушку окрену на север, док је другима југ значајно прихватљивији.

Ове године и Београд се придружио светским престоницама које обележавају овај празник специјалном анимацијом на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here