Данас је Међународни дан детета, који се обележава сваког 20. новембра од 1954. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом је позвала све државе чланице да тај дан посвете активностима за унапређење благостања деце, а на исти дан, 1959. године, Генерална скупштина усвојила је резолуцију којом је проглашена Декларација о правима детета. Затим је уследило и усвајање Конвенције о правима детета 20. новембра 1989. године.

Обележавање овог дана је прилика да се државе, институције, организације и појединици подсете на своје обавезе према деци, јер свако дете има право пре свега на живот, опстанак и оптималне услове за развој. Оно мора бити заштићено од занемаривања, злостављања, злоупотребе и апсолутно има право на здравствену и социјалну заштиту, образовање и пре света тога на љубав и разумевање.

Свако дете у свету има право да одраста у безбедном и сигурном породичном окружењу, има право на слободу мишљења, изражавање, приватност, право да сходно свом узрасту одлучује о стварима које их се непосредно тичу…..

Истовремено, обавеза државе, породице, родитеља је да обезбеде сваком детету оно што му припада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here