Министарка здравља Даница Грујичић најавила је данас да ће се софтвер, који се користи за заказивање магнетне резонанце, служити и за заказивање и неких других специјалистичких прегледа, за офталмологију, ендокринологију и оне области које су најзахтевније како би се смањиле листе чекања.

Истакла је да је проблем настао када су укинуте читаве специјалистичке службе у многим домовима здравља, негде су локалне самоуправе на себе преузеле њихово финансирање, а многи домови здравља су остали и без офталмолога, оралног хирурга, интернисте и дерматолога.

На питање како доћи до термина у домовима здравља, болницама и клиничким центрима, брже и лакше, Грујичић је рекла – добром контролом и добром анализом.

“Кад смо направили овај софтвер, констатовали смо да је било на тој листи око 7.000 људи, а кад смо изанализирали, све је то требало окренути и телефоном, пола њих је било заправо уписано на два места. Зато што се људи плаше, ако се апарат поквари, боље да закажу и на другом месту. Нема потребе то да раде, сада свака болница има скенер”, казала је она.

Указала је да треба да се уради шестомесечно проверавање листе чекања за ортопедију.

“Заиста не могу да верујем да никако на други начин не може да се помогне пацијентима, него само уградњом или вештачког кука или вештачког колена. Ја бих пре ишла на то да се одобри Фонду да једноставно плаћа рехабилитационе центре, не онда после операције. После операције њему најмање треба, него да се избегне операција”, рекла је министарка.

Када је реч о забрани пушења на јавним местима, министарка је истакла да је нови закон практично готов и да би требало да ускоро дође на јавну расправу.

На питање о повећању плата у здравству рекла је да ће сада плате лекара специјалиста бити 1.259 евра.

“Што се тиче плата, нико није задовољан, али је чињеница да су далеко веће плате него што су биле и треба да буду још веће”, рекла је Грујичић за РТС.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here