Приликом обиласка села у општини Смедеревска Паланка видела сам да постоје добре амбуланте које су напуштене и које само треба обновити, а одмах уз њих су лепе кућице у којима су некада становали здравствени радници, изјавила је министарка здравља Даница Грујичић и додала да би, ако све буде у реду, 2029. године то могло да буде реализовано.

Министарка је Паланку посетила 9. октобра и тада је са председником Општине Николом Вученом и директором Дома здравља др Миланом Матејићем отворила реновирану амбуланту у селу Глибовац.

Грујичић је рекла да је најмањи проблем направити монтажне објекте, а да је много важније обучити људе да раде са разним апаратима и да та обука данас траје знатно краће него раније, с обзиром на то да су апарати савременији.

Министарка је додала да ће села и мања места у Србији добити покретне амбуланте у којима ће радити лекари опште медицине едуковани да обављају прегледе на ултразвучном апарату, рендгену и ЕКГ уређају и на тај начин пацијенти ће моћи да реше око 85 одсто здравствених проблема због којих одлазе код доктора.

Она је навела да ће те амбуланте имати и малу лабораторију и сет за реанимацију, а лекари опште медицине ће моћи да интубирају пацијента.

Грујичић је најавила да би у другој половини следеће године требало да крене реализација пројекта који је одобрила Светска банка, да поред амбуланти буду станови за здравствене раднике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here