Председник Oпштине Смедеревска Паланка Никола Вучен присусвовао је обележавању славе храма Светих мученика јасеновачких у Међувођу код Козарске Дубице.

Вучен, овогодишњи кум славе тог храма који је у изградњи, поручио је да је јединство сачувало Србе, да му то изузетно значи јер су његови преци из тих крајева, односно из Доњег Јеловца.

Увек нас вуче да долазимо овде и да се враћамо прецима и крајевима одакле смо, рекао је Вучен и подсетио да је дан раније прослављен Дан српског јединства, слободе и националне заставе и да је управо јединство сачувало Србе, а да је изградња Храма Светим мученицима јасеновачким у Међувођу доказ тог јединства.

Председник Општине Смедеревска Паланка, који је прошле године положио први камен при изградњи Храма и тиме на симболичан начин означио почетак радова, рекао је да очекује завршетак радова можда и наредне године.

“Сигуран сам да ћемо и ми из Србије, а наравно и људи из ових крајева и целог света и даље помагати изградњу овог нашег храма, али и дати свој допринос култури сећања на све наше страдалнике у Јасеновцу”, истакао је Вучен.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац нагласио је да је Храм светих мученика јасеновачких у Међувођу храм свих Срба јер подсећа и опомиње на највеће страдање Срба у српској историји.

Он је захвалио данашњем куму славе храма Николи Вучену рекавши да је његово присуство само један знак да се људи одавде, где год били, враћају на вековна огњишта и да не заборављају одакле су потекли.

Његова породица је из ових простора и драго ми је што је управо он данас кум славе Храма светих мученика јасеновачких, јер то говори да наше страдање неће бити заборављено, поручио је Бањац.

На подручју општине Козарска Дубица 1942. године, у селу  Носковачка Дубрава, 69 српске деце је остављено да умру од болести и глади. Сва њихова имена, презимена и доб у којој су страдали су сачувани. Најстарије међу њима имало је три године.

 Велики број верника из Поткозарја, Србије и региона је присуствовао литургији и славском ручку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here