Председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручили су данас уговоре о субвенцијама за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима за 126 грађана Смедеревске Паланке.

„Укупна вредност субвенција које додељују Министарство и Општина Смедеревска Паланака износи 20 милиона динара, што је највећи износ у претходне три године и наставићемо да повећавамо средства за улагања и убудуће. Највећи број грађана пријавио се за замену котлова, а субвенције су додељене и за замену столарије, изолацију фасада и соларне панеле. Све ове мере допринеће да грађани смање потрошњу енергије, да имају већи комфор, и да нашој деци оставимо боље и здравије место за живот. Огромно је интересовање грађана за ове субвенције, више од 2.500 уговора за свега пар месеци је потписано са домаћинствима у више у 40 општина у Србији, вредности 826 милиона динара. Министарство је обезбедило два и по пута више средстава за субвенције, јер ми и даље трошимо три пута више енергије за исту јединицу бруто домаћег производа од европског просека и то морамо да мењамо кроз повећање енергетске ефикасности, која је наш стратешки циљ у енергетици”, рекла је министарка приликом доделе уговора у Смедеревској Паланци.

Вучен је истакао да је интересовање грађана највећа потврда оправданости овог пројекта који доноси уштеду, приватну и друштвену добит.

“Министартво рударства и енергетике и Влада Републике Србије, овим пројектом потврђују решеност да грађанима наше земље обзебеде лакши живот и бољу будућност. За ову, 2024. годину, средства за енергетску егфикасност биће још већа, што нам је потврдила и министарка Ђедовић Хандановић”, рекао је Вучен.

Он је додао да се са министарком разговарало и o пројекту  уградње соларних панела на згради Општине, замени комплетне уличне расвете новим и савременим ЛЕД  сијалицама, као и о будућем Јавном позиву за енергетску ефикасност који ће бити ускоро расписан.

Хвала грађанима на указаном поверењу, а ми ћемо се трудити да у наредном периоду, кроз овакве и сличне пројекте, обезбедимо што боље услове за живот грађана у нашој општини, поручује Вучен.

Министарка Ђедовић Хандановић је најавила и да ће Министарство у марту расписати нови Јавни позив за јединице локалне самоуправе у оквиру пројекта енергетске санације домаћинстава.

Она је истакла да ће наредне године, посебно у периоду до ЕXПО 2027, бити у знаку великих улагања у енергетику, капиталних пројеката, модернизације енергетског система, али и значајних улагања у енергетску ефикасност.

Током посете Смедеревској Паланци, Ђедовић Хандановић је посетила фабрику Гоша ФОМ и примила плакету захвалности за Министарство рударства и енергетике поводом прославе сто година овог предузећа. Гоша ФОМ последњих 60 година послује у енегетском сектору, на изградњи највећих хидроелектрана на Ђердапу и Бајиној Башти, а тренутно се највећи део производње односи се на рударску опрему за потребе рударског басена Колубара, термоелектране Костолац и Електропривреде Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here