Српски цариници свакодневно се суочавају са различитим покушајима кријумчарења вредних ствари, предмета и животиња преко граничних прелаза широм земље, па су тако недавно спречили на граничном прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, покушај двојице путника да међу личним пртљагом прокријумчаре седам вредних православних икона.

Иако су путници у аутомобилу страних регистарских ознака, који су из Грчке кренули у Немачку, тврдили да немају ништа да пријаве за царинску контролу, већ да носе само лични пртљаг, искусни цариници нису поверовали у ту причу.

Искуство је и овога пута било на њиховој страни и врло брзо су детаљним прегледом у гепеку возила пронашли велики кофер са седам старих икона, увијених у бело платно.

Ангажовани су стручњаци који су потврдили да је реч о православним иконама велике материјалне, историјске и уметничке вредности, насталим највероватније крајем 18. и почетком 19. века.

Експертиза је такође показала да су иконе сликане на дрвету руком истог иконописца, јајчаном техником са позлатом у подлози.

Даљом анализом ће бити утврђена прецизна старост, вредност и порекло заплењених икона, објавила је Управа царина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here