На српским друмовима ће од данас до 15. октобра бити појачана котрола употребе мобилних телефона како у возилима тако и код пешака на коловозу.

Реч  је о међународној акцији под називом “Фокус на путу” која се спроводи у 30 европских земаља чланица организације РОАДПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе), међу којима је и Србија.

Акција је усмерена на откривање и санкционисање возача који непрописно користе мобилни телефон, као и непрописно коришћење мобилног телефона и слушалица код пешака приликом преласка коловоза.

Коришћење мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак 20 пута, што чини овај прекршај једним од тренутно највећих проблема безбедности саобраћаја на путевима, објављено је на Инстаграм налогу МУП-а.

 Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док се проценат возача који непрописно користе мобилни телефон за време вожње креће од четири до 15 одсто у зависности од врсте возила.

 Полицијски службеници саобраћајне полиције од почетка ове године санкционисали су око 38.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње и око 2.500 пешака због непрописног коришћења телефона или слушалица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here