Држава Србија данас je купила злогласну директиву бр. 25 од 27. марта 1941. године којом је немачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку.

На основу иницијативе коју је Музеј жртава геноцида упутио председнику Републике Србије г. Александру Вучићу, као и на молбу председника Републике, Влада Републике Србије обезбедила је неопходна средства како би данас у послеподневним часовима био купљен један од најзначајнијих докумената за целокупну историју српског народа.

Директива бр. 25, потписана од стране Адолфа Хитлера, сачињена је у тринаест оригинала од којих је један од њих од данас у власништву Републике Србије.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог светског рата на целокупној територији Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од стране Аустро-Угарског Царства од 28. јула 1914. године.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, немачки канцелар Адолф Хитлер овим документом означио је почетак четворогодишњих драматичних борби и безмерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Поред осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије делови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће ,,политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији“.

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној целокупној територији.

Овај непроцењиво вредан документ и историјски извор који се од данас налази у поседу Републике Србије истовремено је представљао и злослутни наговештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обележили раздобље Другог светског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије.

Данашњом куповином овог прворазредно значајног историјског извора Република Србија, њен председник и Влада, још једном су демонстрирали одлучност и постојање стручних и свих других потребних логистичких ресурса на основу којих је могуће да се приступи систематичном, стручном и континуираном повраћају покретних културних добара у нашу земљу, односно куповини оних јединица историјског, културног, уметничког и другог наслеђа од значаја за историју и културу српског народа, као и целокупне Републике Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here