Током предстојећег викенда, у суботу 4. новембра и у недељу 5. новембра 2023. године, од 8 до 16 часова у Дому здравља и у Општој болници у Смедеревској Паланци биће организовани превентивни интернистички прегледи за које није потребно претходно заказивање.

За грађане који нису имали дијагностиковано кардиолошко обољење, организован је интернистички преглед (ЕКГ и контрола крвног притиска) у интернистичкој амбуланти Опште болнице „Стефан Високи“ у Смед. Паланци и контрола глукозе у крви и липидни статус (триглицериди и холестерол).

Узорковање крви радиће се у Служби за лабораторијску дијагностику Дома здравља Смедеревска Паланка, у Рудник згради.

Грађани који дају крв на анализу до 12 часова, могу да очекују да ће резултати бити готови истог дана, док ће резултати анализа узетих после 12 часова бити издати наредног дана.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Они код којих постоји сумња на болест, биће упућени на додатну дијагностику.

За обављање ових превентивних прегледа потребан је упут од лекара опште медицине у Дому здравља Смедеревска Паланка.

Лекари опште медицине даваће упуте почев од данас, петак, као и у суботу и у недељу. У недељу упути ће се издавати у Служби за заштиту здравља одраслог становништва Дома здравља Смедеревска Паланка, у централној згради, у улици Кнеза Милоша бр. 4.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here