Култни филмски фестивал ФЕСТ, 52. по реду, почиње вечерас пројекцијом у дворани бившег Дома синдиката у Београду и трајаће 10 дана, до 3. марта.

Отвориће га краткометражни играни филм “Још један дан” према сценарију и у режији глумца Радивоја Раше Буквића и дугометражни амерички филм “Бартонова академија” (Тхе Холдоверс) Александра Пејна, кандидат за Оскара 2024.               

ФЕСТ ће затворити “Руски конзул”, последњи филм у којем је играо југословенски и српски глумац Жарко Лаушевић, према роману Вука Драшковића, у режији Мирослава Лекића.

Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић осврнуо се, како преносе медији, на богат програм од 108 филмова, а за 48 остварења ексклузивно су откупљена права за приказивање као самостална набавка, без учешћа домаћих дистрибутера. Пантелић је навео да је ово и прилика за дистрибутере да неке од тих наслова откупе за редовно биоскопско емитовање, речено је на конференцији за новинаре у Прес центру Мтс Дворане.

У такмичарском програму 17 филмова се боре за награду “Београдски победник” за најбољи филм, режију, сценарио, главну мушку и женску улогу и најбољи дебитантски филм, навео је Пантелић.

“Жири ће имати заиста веома тежак, а истовремено и леп задатак. Истина јесте у очима посматрача, и сматрам да је оцењивање филмова субјективна ствар. Волим када се некада поклопе укуси жирија и публике”, додао је он.

Програм “ФЕСТ Фокус” је посвећен филмовима са актуелним темама насиља које је усмерено ка деци и младима.

Пантелић је нагласио да је слоган 52. ФЕСТ-а “Иди и гледај” референца на истоимени совјетски играни филм у режији Елема Климова премијерно приказан 1985. године, али је слоган и двосмислен.

Према његовим речима, “Иди и гледај” означава живот, збиљу, све што је данас наметнуто, све оно на планети данас, а опет се везује и за наведени филм и страхоту коју доживљава један дечак у вихору Другог светског рата.

Пантелић је истакао да не могу бити имуни на сва дешавања око нас, ратове и кризе које су актуелне у свету, те је слоган “Иди и гледај” сасвим прикладан и на неки начин омаж том филму.

У оквиру 52. ФЕСТ-а, београдској публици представиће се домаћи редитељи млађе генерације чија ће нова остварења премијерно бити приказана на фестивалу, од тога су три филма у такмичарском програм ФЕСТ-а:  “Радничка класа иде у пакао” Младена Ђорђевића (24. 02.), “Јорговани” Синише Цветића (27. 02.)  и “За данас толико” Марка Ђорђевића (01. 03.).

Премијере ће имати и домаћи филмови – “Видеотека” Луке Бурсаћа, “Лос Аламос” Дејана Влаисављевића Никта, као и хрватско-српска копродукција “Само кад се смијем” Елме Татарагић, где играју Тихана Лазовић и Јасна Ђуричић.

Филм Софије Копола, “Присила”, о невидљивој страни америчког мита и Елвисовом и Присилином односу и турбулентном браку, освојио је Пехар “Волпи” у Венецији за најбољу глумицу (Кејли Спејни), а биће  у селекцији ФЕСТ Мастерс. 

Француски филм “Анатомија пада” Жистин Трије, у програму Гала Плус, номинован је за Оскара за најбољу женску улогу, најбољи филм, режију, оригинални сценарио, монтажу. За овај филм Трије је већ освојила Златни глобус за најбољи страни филм и сценарио у тандему са Артуром Хараријем. “Анатомија пада” понела је и канску “Златну палму”, Европску филмску награду за најбољи европски филм, режију, глумицу (Сандра Хилер), сценарио и монтажу.

Остварење Џона Глејзера “Зона интереса” из програма Гала Плус има пет номинација за Оскара: за најбољи филм, најбољи међународни филм, режију, адаптирани сценарио и звук. Филм је већ награђен у Кану Гран пријем, наградом ФИПРЕСЦИ критике и Европском филмском наградом за најбољи звук.

Уметник Хајао Мијазаки на ФЕСТ-у се представља анимираним филмом “Дечак и чапља”, номинован за Оскара за најбољи анимирани филм. Ово остварење освојило је БАФТА награду и Златни Глобус за најбољи анимирани филм, као и награду критике Цритицс Цхоице Ањард 2024.

Италијанско-белгијску копродукцију “Ја капетан” редитеља Матеа Гаронеа, публика ће гледати у селекцији ФЕСТ Мастерс.

Филм је освојио на фестивалу у Венецији награду за најбољу режију, а Сејдоу Сар за најбољег младог глумца, и још награду публике за најбољи европски филм у Сан Себастијану, две ЕФА награде (најбољи европски филм, режија). 

Почасну награду Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности биће додељена нашем тедитељу Желимиру Жилнику, као и иранском режисеру и сценаристи Асгару Фархадију.

Желник ће награду примити сутра увече у Мтс Дворани на званичном отварању, док ће Фархади добити “Београдског победника” 29. фебруара.

У част Жилника, биће приказан његов чувени филм “Марбле Асс” (1995) 24. фебруара (21.00х) у програму “ФЕСТ Класик” у Југословенској кинотеци, а у оквиру истог програма публика ће 1. марта (18:30х) гледати награђивано остварење  Фархадија “Све о Ели”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here