Беба лавица, храбра и умиљата, са Чантавирског друма у близини Суботице, добила је име Кики, и даље је на инфузији, о њој се брину ветеринари Зоо врта на Палићу и чине све да ојача и преживи. Мала лавица се бори као лав.

Мала лавица прошла је прве прегледе у једној ветеринарској амбуланти у Суботици, ту су јој урађене лабораторијске анализе и снимање рентгеном, а затим је смештена на сигурно, у карантин на Палићу пошто је претходно Специјална јединица МУП-а за сузбијање еколошког криминала и заштите животне средине обавестила Врт да је потребно да се збрине један лавић.

Медији настављају да прате причу о  малом борцу за кога се не зна како се уопше обрела сама и у лошем здравственом стању на сеоском путу на северу Бачке и једино објашњење које се намеће јесте да је ту стигла са црног тржишта. Верујемо да ће надлежни органи утврдити одакле је стигла беба лава стара тек неколико месеци, не више од пет, између осталог и због тога што је у Србији законом забрањено држање дивљих и егзотичних животиња, док се њихово неадекавтно држање и напуштање сматра злостављањем и такође је кривично дело.

А оно што се сада зна јесте, према речима директорке Зоолошког врта на Палићу Соње Мандић, да је Кики изнурена и да не може да хода, зато су је на сигурно, у просторију у коју не може нико да уђе сем ветеринара и запослених у Зоолошком врту, унели на рукама. Прву ноћ је провела на сигурном, прикачена на инфузију, али за сада је њено здравствено стање непромењено и требаће времена да се опорави, јер није имала адекватну исхрану, не препознаје месо као храну, јер је, како претпостављају ветеринари, живела искључиво на крављем млеку које је потпуно неадекватно за исхрану дивљих мачака.  

Међутим, није само проблем са исхраном пратио почетак живота те племените животиње, већ и неадекватан животни простор. На то указују атрофични мишићи задњих ногу што је, како се такође предпоставља, вероватно последица тога што је боравила у простору где није могла адекватно да се креће.

Листа проблема је дуга – инфестирана је спољашњим и унутрашњим паразитима који могу да нападну мозак и друге органе, упљувана је мувама, када су је пронашли имала је знатно нижу телесну температуру од уобичајене за дивље мачке и зато су је у Врту грејали грејачима. Има упале дигестивног и уринарног тракта, добија инфузију и одређену терапију и ветеринари раде на лечењу тих првобитних проблема. Кикиним лекарима не мањка оптимизма, али да то не значи да ће се лавица сигурно опоравити, кажу у Зоо врту на Палићу који је познат као прихватилиште за дивље животиње.

Јавност Србије држи палчеве за опоравак мале лавице, али и да надлежни органи пронађу и ухапсе оног који је Кики оставио или избацио на пут и на дужи период га сместе у затвор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here