ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ БАДМИНТОН САВЕЗА: 30 ГОДИНА ВРЕДНИХ СТАТУСА ЦЕЊЕНОГ НАЦИОНАЛНОГ СПОРТА

0
133

Бадминтон Савез Србије (БАСС) слави три деценије постојања овог олимпијског спорта у Србији који је током година од “мало познатог спорта”, корак по корак напредовао до друге по значају групе националних спортова и постао веома цењен национални спортски систем.

У јубиларној 2023. години српска застава се први пут у историји бадминтона завијорила и на Светском првенству за сениоре, где се такмичио најмлађи мешовити пар – Михајло Томић и Анђела Витман. Овај двојац је, између осталог, освојио низ медаља на светским и европским сениорским турнирима, ушао у топ 60 на Светској сениорској ранг листи и топ осам парова Старог континента на Европским играма у Пољској.

Више јуниорских и У17 екипних и појединачних медаља на европским првенствима, медаље на међународним јуниорским и сениорским такмичењима, високо рангирање српских играча на европским и светским листама, сребрна медаља на Европском првенству у пара-бадминтону, учешће у развојним олимпијским и међународним ’’хигх цласс’’ програмима само су део резултата које су претходних година постигли бадминтон мајстори.

Председник Управног одбора Бадминтон Савеза Србије Радомир Јововић, који је у овај спорт ушао најпре као играч, истиче да је БАСС успео током година да се избори да Србија буде домаћин најпрестижнијих међународних турнира попут ‘’Сербиан У17 & Yоутх Интернатионал Нови Сад’’ и ‘’Европског првенства за јуниоре Београд 2022’’, као и да постане пуноправни члан Светске бадминтон федерације и Европске бадминтон конфедерације.

“Реализовали смо и низ капиталних пројеката у Београду, попут изградње Националног бадминтон центра 2017. године који је данас стуб развоја бадминтона, где су активности такмичара подигнуте на висок професионални ниво. Али поред активности у престоници, за нас су веома важни и пројекти развоја школског бадминтона, у склопу којих је више од 300 наставника и студената прошло обуке, како би бадминтон био доступан спорт школарцима у више од 40 градова широм Србије”, рекао је Јововић, додајући да је овај спорт опстао и развио се захваљујући драгоценој подршци партнера, а на првом месту Министарства спорта.

Говорећи о плановима за наредне године, Јововић је као главни такмичарски циљ БАСС истакао освајање медаље на Европским првенствима за сениоре и у пара-бадминтону, пласман међу најбољих 50 такмичара на ранг листама Светске бадминтон федерације, квалификације за Олимпијске и Параолимпијске игре, континуитет у постизању добрих резултата млађих узрасних категорија, али и укључивање што више деце у школски бадминтон.

“Истовремено ћемо настојати да одржимо и унапредимо веома обиман и захтеван систем бадминтона” рекао  је Јововић додајући да је рад на повећању буџета за реализацију планираних програма, развој рекреативног бадминтона, усавршавање стручних кадрова и јачање оперативног тима још један од приоритета Савеза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here