Председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен присуствовао је данас радном састанку у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на којем се разговарало о изградњи брзе пруге Београд – Ниш, која пролази кроз Паланку, чији прелиминарни пројекат предвиђа измештање железничке станице у Паланци на нову локацију.

Предвиђена нова локација железничке станице је непосредно поред Института за повртарсво, а Паланчани би добили нову зграду станице,  све пратеће објекате, паркинг за аутомобиле,  планирано је увођење аутобуских линија и изградња путне инфраструктуре. План такође предвиђа изградњу осам колосека и то : 2 ГПК, 2 путничка, 1 теретни и 1 манипулативни. Брзина у станици била би 200 км/х.

Новом локацијом избегнуто је рушење постојећих објеката који се тренутно налазе у пружном појасу постојеће пруге који пролази кроз Стару чаршију и даље ка Касарни у Паланци.

Воз на траси Београда – Паланка ће се убудуће кретати брзином од 180 до 200 км/х, а изградњом брзе пруге Паланка добија велики значај за развој и привлачење нових инвестиција и компанија шсто су предуслови за опстанак и останак грађана у свом граду.

Вучен је истако после састанка, којем је присусвовала и начелница Одељења за урбанизам, грађевинарство, имовинско – правне и стамбене послове Јована лекић, да су то још увек прелиминарни нацрти идејног пројекта и да ће свакако суграђани бити укључени у разговоре како би се дошло до најбољег решења.

„Хвала председнику Републике Србије што нас је уврстио у пројекат брзе пруге и што ће наша Паланка остати на мапи градова кроз које ће се саобраћати најсавременији возови. У будућности веровали или не, од Паланке до Београда ће нам требати читавих 20 минута возом“, поручио је Вучен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here