Више здравствених установа у Србији добиће мамографе и другу медицинску опрему коју је набавило Министарство здравља, а међу њима је и болница у Смедеревској Паланци.

Укупно шест уређаја, произвођача Fujifilm, биће до краја недеље испоручено болницама у Смедеревској Паланци, Параћину и Мајданпеку, и домовима здравља у Крушевцу, Куршумлији и Пожаревцу. Вредност једног мамографа је 19,8 милиона динара, са ПДВ-ом.

 Министарка здравља Србије проф. др Даница Грујичић присуствовала је испоруци најсавременијих дигиталних мамографа који су из Јапана допремљени у Србију.

„Укупна вредност опреме је 120 милиона динара. То је доказ да је централизована набавка опреме најбоље решење, јер добијемо повољније услове куповине. Захваљујем се фирми „Алфа имџининг“ што је у најкраћем могућем року допремила мамографе“, рекла је министарка Грујичић.

Додала је да ће мамографи бити активирани у наредне две до три недеље и да су простори у здравственим установама већ спремни. „Потребна нам је сада помоћ директора у мерењу зрачења и давању дозволе за коришћење апарата како би жене могле што пре да обаве снимање.  Сада је најважније подизати свест код жена о важности скрининга. Није исто у градској и сеоској средини, где ви морате више километара да путујете, али уз добар план скрининга ми ћемо  организовати да све жене буду снимљене“, рекла је министрака здравља Даница Грујичић.

Након испоруке и инспекције простора за инсталацију, екипе инжењера инсталараће и пустити у рад мамографе, а затим ће апликациони специјалиста одржати обуку кадрова.

Дигитални мамографски уређаји су произведени уз коришћење свих најсавременијих хардверских, софтверских и техничко-технолошких решења, уз коришћење вишедеценијског искуства јапанске компаније Fujifilm у производњи дигиталне слике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here