Јесен је пред вратима и са њом, традиционално, бројни сајмови и вашари који се одржавају широм Србије. На том списку је, поред осталих, и Крстовдански вашар у Смедеревској Паланци.

Ветеринарска инспекција појачала је надзор и контролу хране животињског порекла на свим манифестацијама, у оквиру мера за сузбијање афричке куге свиња (АКС), и као и до сада, строго ће контролисати месо које се продаје и биће на лицу места свакодневно, од првог до последњег дана одржавања догађаја.

С обзиром на то да је АКС дијагностификована у 15 области Србије, ветеринарска инспекција је појачала надзор и контролу и на изложбама и сајмовима животиња.

Из инспекције су поручили да на територији целе земље, за све манифестације,  Ветеринарска инспекција има календар и већ се знају имена људи који ће бити на тим манифестацијама. Сви излагачи хране животињског порекла морају преко организатора унапред да пријаве учешће шефовима ветеринарских инспеција у окрузима где се одржава манифестација, а организатори од надлежних добијају јасне инструкције о условима које морају да испуне. Неопходно је да организатори најкасније 10 дана пре одржавања пријаве манифестацију.

На свим јавним манифестацијама које би, по анализи ризика, могле евентуално да допринесу погоршању епизоотиолошке ситуације, надлежни органи ће посветити посебну пажњу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here