БИА: УХАПШЕНИ ШПИЈУНИ

0
75

Безбедносно информативна агенција – БИА и надлежно јавно тужилаштво ухапсили су четири особе због шпијунаже, од којих је двоје ухапшених запослено у српској канцеларији иностране организације, а двоје у државним органима Републике Србије.

Како је потврђено Танјугу у безбедносним структурама, БИА је открила представништво једне иностране организације која је обавештајно и субверзивно деловала у Србији спроводећи класичну шпијунску активност, а сви ухапшени су држављани Србије.

Двоје ухапшених је запослено у српској канцеларији иностране организације и континуирано су се бавили прикупљањем информација обавештајног карактера, од којих поједине имају статус поверљивости и тајности.

Информације које су прикупљали тицале су се рада и функционисања наших државних органа и институција и појединих јавних предузећа, али и ресурса из система националне одбране Србије, нарочито војних служби безбедности, наводи се у саопштењу.

Посебан сегмент њиховог интересовања били су и поједини државни руководиоци, али и грађани и привредна друштва. Друго двоје ухапшених, који су радили у корист ове организације, запослени су у државним органима Републике Србије.

Они су, по директном налогу и инструкцијама друго двоје процесуираних из иностране организације, свесно и са умишљајем прикупљали тајне и поверљиве службене податке којима су располагали, а који су под посебном правном и информатичком заштитом, и достављали их својим налогодавцима, преносе медији.

Како јавља БИА, комуникацију и размену информација су обављали преко заштићених/криптованих веза, а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист. Исплате су вршене искључиво у готовом новцу. Приликом претреса објеката које су користили припадници ове шпијунске мреже нађена је специјална техничка опрема коју су осумњичени користили у свом деловању и која је, у складу са законом, послата на даљу анализу и вештачење.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here