БЕОГРАДСКИ УНИВЕРЗИТЕТ НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА У ЈЕДНОЈ ОБЛАСТИ

0
131

Београдски универзитет заузео је 40. место на Шангајској листи најбољих светских универзитета у области – наука и инжењерство текстилних материјала и за тај успех велике заслуге има професорка Мирјана Костић са Технолошког факултета и њена екипа, који су дали убедљиво највећи допринос како би се та област добро позиционирала.

Такође, Универзитет у Беграду добро је позициониран и у области науке о храни и технологије хране где је заузео од 51. до 75. Места, као и у области физике, ветерине, медицине, стоматологије, где се најстарији универзитет у Србији позиционирао од 201. до 300. места. На управо објављеној ранг-листи за 2023. годину Београдски универзитет налази се између 301. и 400. места док је прошле године био у групи високошколских установа од 401. до 500. места.

Универзитет у Београду поправио је своју позицију на Шангајској листи у односу на прошлу годину, а на истој листи се нашао и Универзитет у Новом Саду који је задржао прошлогодишњи пласман између 901. и 1.000 места.

Универзитет у Новом Саду основан 28. јуна 1960, са око 50.000 студената и 5.000 запослених на 14 факултета и три института смештених у четири историјска универзитетска града: Новом Саду, Суботици, Зрењанину и Сомбору. Спада у ред комплетних или свеобухватних универзитета, који су карактеристични по томе што покривају скоро све области науке и високог образовања.

Од универзитета из региона ове године је изненађење да је Универзитет у Љубљани испао из групе топ 500 најбољих светских високошколских установа и сада је између 601. и 700. места.

Универзитет у Загребу је задржао прошлогодишњу позицију између 401. и 500. места.

На врху ранг листе већ 21. годину је Универзитет Харвард, а следе Станфорд и МИТ. У групи 10 најбољих универзитета су и поред Харварда, Станфорда и МИТ, Кембриџ, Беркли, Принстон, Оксфорд, Колумбија, Калтек и Чикаго.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here