На граничним прелазима дуж границе Србије цариници скоро свакодневно откривају разне предмете, новац па чак и животиње које странци или грађани Србије покушавају да прошверцују или прокријумчаре. Наш портал недавно је писао о скупоценим православним иконама које су цариници на прелазу Градина открили сакривене у једном коферу, а недавно су на граничном прелазу Рибарци запленили професионалну археолошку опрему и више од 100 сребрних и бакарних кованица, прстења и других предмета од метала и глине, за које се претпоставља да осим материјалне имају и антиквитетну вредност.

Цариницима се учинио сумњивим возач аутомобила стране регистрације, који је из Бугарске путовао ка Чешкој. На уобичајено питање рекао је да са собом носи само лични пртљаг и да нема ништа за пријављивање. 

Међутим, већ на самом почетку прегледа у фабричкој шупљини пртљажника пронађена је сакривена комплетна археолошка опрема: два професионална метал детектора, бежичне слушалице и даљински управљач, три ашова, три сејалице и пијук. 

Даљом контролом цариници су у другом делу пртљажника, ипод даске пода, пронашли и кесу у којој је било укупно 87 сребрних и бакарних новчића из различитих периода, 10 металних прстенова, 10 различитих металних предмета и три фрагмента старе керамике. 

Према изјави путника, реч је о 40 римских, 17 византијских и 30 сребрних и бронзаних новчића из периода Отоманске империје, које је као и друге предмете пронашао током ископавања на неком од археолошких локалитета у Бугарској. 

Како се ради о специфичној роби, стручном експертизом ће бити утврђено порекло, старост и вредност пронађених антиквитета. 

Против путника је покренут прекршајни поступак пред надлежним судом, а до његовог окончања кријумчарени антиквитети и археолошка опрема ће бити задржани, објављено је на сајту Управе царина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here