АУТОНОМНА ВОЗИЛА (АУТОМОБИЛИ БЕЗ ВОЗАЧА) БУДУЋНОСТ КОЈА ЈЕ СТИГЛА

0
167

Српским друмовима, могуће је, ускоро ће крстарити аутономна возила! За неупућене, то су аутомобили који немају возача, односно крећу се без интервенције возача, јер имају уграђен такав систем.

Да је будућност близу, потврђује и то што је Министарство унутрашњих послова издало дозволу за пробну вожњу у Србији за два возила која поседују такав систем, преносе данас медији. У овом тренутку, дозвола подразумева да на месту возача ипак седи неко са возачком дозволом, који мора да буде посебно обучен да контролише рад таквог возила и да буде спреман и способан да у сваком тренутку, уколико се појави било какав проблем, зна како да искључи аутоматизовани систем вожње и преузме контролу.

Пре Србије ову врсту дозволе за пробну вожњу и тестирање возила нивоа три аутономне вожње добиле су четири европске државе, а према међународним стандардизацијама, постоји шест нивоа аутономне вожње, од нула до пет: од нула до два су системи подршке возачу попут помоћи при кочењу и паркирању, што већ дуго представља стандардну опрему великог броја возила, нивои од три до пет разликују се према аутономији возила у односу на возачке могућности, као и могућност управљања у различитим окружењима (Србија је дозволила пробну вожњу и тестирање управо тих возила – нивоа три, што је најбоља гаранција да је наша земља спремна да у планирано време обезбеди и тестирање аутономних возила нивоа пет).

Предвиђања кажу да постоји велика вероватноћа да се на великој светској изложби у Београду Еxpo 2027 нађу управо ти аутомобили, а имајући у виду да је Србија прва држава у Југоисточној Европи која је основала Институт за вештачку интелигенцију и пустила у рад Платформу за развој вештачке интелигенције, овакве ствари не треба да чуде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here