Која је прва асоцијација када чујете Тексас, Калифорнија, Њујорк? Америка? Остварење чувеног америчког сна? Можда, али не у овом случају. У овом случају то су – милијардери!

Најбогатији људи света концентрисани су у овим државама, међутим број милијардера у САД порастао је за пет одсто у односу на прошлу годину, са 720 супер богатих појединаца на њих 775 па је једноставан закључак да у свакој држави постоји по један милијардер (Ворен Бафета из Небраске са богатством од 117 милијарди долара или Џими Рејн из Алабаме са 1,2 милијарде долара). Пребогатих има и у Њу Хемпширу и Вермонту.

Према Форбсовој листи најбогатијих у само четири државе живи 61 одсто милијардера и то: у Калифорнији 179, Њујорку 130, Флориди 92 и у Тексасу 73.

Међу америчким богаташима има и познатих и непознатих имена, а они чије име многи у свету препознају су Лари Пејџ из Калифорније, Мајкл Блумберг из Њујорка или Џеф Безос из државе Вашингтон.

Светски часописи који се баве овом темом бележе као куриозитет то што се Бил Гејтс не налази на сувереном првом месту као најбогатији милијардер у Вашингтону, јер Безос има већу нето вредност — 149 милијарди долара у односу на Гејтсових 104 милијарде долара — иако живе у истом граду Медина, Вашингтон.

У САД је концентрисано скоро 30 одсто свих светских милијардера и само су неколицина, попут Сама Банкмана-Фрида и Кањеа Веста,  изгубила статус милијардера ове године, док многи настављају да се богате. Поред Рона Корија, првог милијардера у Новом Мексику, још осам особа на америчкој листи стекло је статус милијардера у последње четири године.

Статистика међутим има и друге занимљиве податке. На пример, број милијардера на глобалном нивоу је у паду у односу на САД, док се свеукупно богатство милијардера смањило за 500 милијарди долара.

Када је реч о изворима богатсгтва, на врху листе су финансије и инвестиције, затим храна и пиће, мода и малопродаја и технологија, наводе светски часописи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here