Чуварке традиције окупљене у кровном удружењу Етно мрежа представиле су данас током Дипломатског дана у склопу прве колоније пустовања у Параћину, древну технику ваљања мокре вуне и ручно рађене комаде са мотивима из манастира Манасија, карактеристичним за Поморавски округ.

Колонију пустовања организовали су Етно мрежа и НАЛЕД, у партнерству са Општином Параћин, Туристичком организацијом и Регионалним иновационим старт ап центром у овом граду, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Британске амбасаде у Београду.

Председница Етно мреже и извршна директорна НАЛЕД-а Виолета Јовановић подсетила је да се данас обележава и Међународни дан жена на селу, истичући да је то још једна прилика да се укаже на значај жена из руралних подручја, њихов допринос очувању културног наслеђа, као и потребу да се оне даље оснажују и подрже.

„Колоније које организујемо прилика су за ове жене да из занемареног економског потенцијала постану снага и водећи део друштва. Жене које су данас са нама, мајстори су традиционалних вештина и имају важну улогу у очувању културног идентитета, који треба да пренесемо и на нове генерације. Желим да захвалим институцијама, дипломатском кору и друштвено одговорној привреди који ове производе користе као оригиналне поклоне, јер таквим набавкама промовишу културно наслеђе Србије и обезбеђују извор прихода за жене које их израђују. Позивам државу и јединице локалне самоуправе да још снажније подрже наш рад, да издвоје више средстава за програме и мере подршке, у нашем заједничком циљу даљег оснаживања жена са села“, рекла је Јовановић.

Јовановић је, као добар пример навела Министарство културе, које је раније спровело посебан конкурс за савремену интерпретацију занатства и наслеђа, истичући да је потребно још сличних конкурса на републичком и локалном нивоу. Према њеним речима, у подршци и оснаживању жена истичу се и градови попут Параћина, који подржавају занатске колоније.

 „Данас можемо да видимо комаде са мотивима из средњовековног манастира Манасија из оближњег села Забрега покрај реке Црнице. То је део богате средњевеовне историје овог краја којом се поносимо и зато ми је драго што су вредне жене из Етно мреже искористиле ове мотиве за израду дивних комада“, рекао је председник општине Параћин Владимир Милићевић.

Дипломатски покровитељ ове колоније амбасадор Велике Британије у Београду Едвард Фергусон, рекао је да је Параћин место где историја од‌јекује у садашњости.

„Од првог забележеног помињања Параћина, у повељи кнеза Лазара манастиру Велике Лавре 1375. године, Параћин је играо важну улогу у историји Србије, као и у њеној економији. Честитам Етно Мрежи на свему што чине да очувају српско култутно наслеђе, које игра непроцењиву улогу и у развоју локалне заједнице. Оно није само питање очувања прошлости, већ и изградње снажније будућности за нас и наше будуће генерације“, рекао је Фергусон, додајући да је његова супруга Каролина већ преузела улогу важног партнера Етно мреже у активностима на очувању културног наслеђа.

Етно мрежа је до сада организовала више од 20 колонија у осам градова и општина широм Србије, од Пирота до Сомбора, уз учешће више од 400 жена и више од 100 високих представника дипломатског кора и званичника из државних институција. У склопу колонија, организовани су мастерклас програми који окупљају мајсторе старих техника (ткање, пустовање, златовез, нецање), а учешћем у тродневном програму добија заинтересовани имају прилику да унапреде знања и изграде мрежу за подршку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here