Немачка компанија Yanfeng први пут у Европи представља концепт ентеријера за електрична возила „Electric Vehicle Interior“ (ЕВИ).

Унутрашњост возила омогућава јединствен доживљај раскошне пространости, при чему управљачки део возила пружа пуно места за удобно седење и опуштену вожњу. Дизајнери су уклонили традиционалну инструмент таблу, а све важне функције интегрисали су у иновативном седишном модулу Smart Cabin који  обухвата интелигентне командне површине за управљање возилом, активни наслон за главу са аудио функцијама, напредне сигурносне системе, клима уређај који је интегрисан у седиште као и практичне опције за одлагање ствари и пуњење акумулатора.

Увођењем концепта ЕВИ компанија реагује на промењене потребе и очекивања корисника електричних возила и указује на нове могућности дизајнирања ентеријера у будућности.

„Обимне студије нашег истраживачког тима показале су да корисници пре свега желе интуитивнију технологију која вожњу чини забавнијом и пријатнијом, желе више простора, што се значајно разликује од возила са моторима са унутрашњим сагоревањем“, рекао је шеф технологије Патрик Небоут компаније Yanfeng, објашњавајући пориве за развој концепта.

Систем управљања steer-by-wire podržava различите режиме вожње
Модул „Smart Cabin Seat” је саставни део концепта ЕВИ који комбинује два предња седишта, интегрисану централну конзолу, систем управљања steer-by-wire, ХМИ елементе, дисплеје, сигурносне појасеве и ваздушне јастуке као и удобан ХВАЦ систем микроклиме. Систем управљања steer-by-wire има уграђен дисплеј који се за интеракције током аутономне вожње може склопити и поставити у радни положај за функције управљања возилом у зависности од жељеног режима вожње. Будући да је приказни ХМИ интерфејс у потпуности интегрисан у извлачиву управљачку полугу система steer-by-wire, veliki екран у предњем делу кабине више не захтева интеракцију додиром.

Први резултати истраживања с корисницима који тестирају применљивост ЕВИ прототипа показују висок ниво прихватања новог концепта. Учесници истраживања су посебно хвалили раскошан осећај простора и иновативан унутрашњи распоред – иако заправо нису промењени ни величина нити облик каросерије традиционалне архитектуре СУВ возила.

Једноставна уградња за произвођаче возила
Поред побољшаног осећаја при вожњи, ЕВИ такође нуди предности за произвођаче возила. Интеграција свих битних компонената у модул „Smart Cabin Seat” поједностављује и убрзава поступак монтаже уз истовремено смањење трошкова, прецизирао је Патрик Небоут и додао да је то директни резултат интердисциплинарних компетенција компаније Yanfeng, које комбинују знање и искуство у свим категоријама производа: електроника, сигурносни системи, седишта и ентеријер.

Поред тога, ЕВИ даје допринос одрживости. Изостављањем традиционалне инструмент табле укупна тежина возила је смањена за око 11 кг, што доприноси побољшаној енергетској ефикасности, повећаном домету и нижој емисији CO2. Примена одрживих материјала и поступака као што је хибридно компресионо обликовање (Compression Hybrid Molding, CHyM) са природним влакнима наглашава посвећеност компаније Yanfeng циљевима одрживости. Модуларни приступ такође поједностављује демонтажу на крају радног века возила и тиме додатно подржава циркуларну економију.

Концептом ЕВИ компанија Yanfeng наглашава своју позицију иновативног развојног актера савремене опреме за ентеријер возила којом се подстиче електромобилност.

За додатне информације можете да контактирате

Астрид Schafmeister
Тел.: +49 2131 609-3028
Е-пошта: astrid.schafmeister@yanfeng.com

О компанији Yanfeng

Yanfeng је глобални лидер у области производње аутомобилске опреме, са фокусом на унутрашњу и спољашњу опрему возила, седишта, управљачку електронику и пасивну безбедност. На више од 240 локација у свету компанија Yanfeng запошљава око 57.000 људи. Технички тим од 4.200 стручњака са свим потребним компетенцијама, укључујући и инжењеринг и развој софтвера, дизајн и валидацију тестова, ради у 12 центара за истраживање и развој и другим регионалним пословницама. Фокусирајући се на паметну кабину и технологију мале тежине, Yanfeng подржава произвођаче аутомобила у истраживању будућих мобилних простора и налажењу водећих решења за кабине.
За више информација посетите www.yanfeng.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here