Бројни градови у Европи донели су одлуку да Нову годину дочекају без ватромета, а Ниш и Нови Сад су први градови у Србији који су, такође, ватромет на градским трговима „послали у историју“.

Уместо тога, Новосађани ће у 2024. годину ући уз јединствени дочек, уметничком прославом обе Нове године и Град ће тиме изнова постављати нове стандарде. Уз светлосне инсталације на Тесла светлосној галерији и светлосним специјалним ефектима и материјалима који су биоразградиви и овогодишњи Дочек 31. децембра оправдаће свој европски имиџ града културе.

Пре шест година, 2017. године, Град Нови Сад је, први у Србији, одлучио да током прославе Српске нове године не буде ватромета.

Разлог због кога Град Нови Сад дочекује ову Нову годину и Српску нову годину без ватромета лежи у добијању награде Унеско и чињенице да је постао део Мреже креативних градова света.

Пошто је добио то престижно признање, Унеско креативни град у категорији нових и дигиталних медија, Нови Сад се определио и да 31. децембра 2023. поноћ дочека без ватромета.

Међутим, није Нови Сад једини град у Србији који неће организовати дочек уз ватромет. Уз њега је Ниш, који је новац за те намене, планиран из буџета града, преусмерио у хуманитарне сврхе. Ту вест саопштило је Удружење за заштиту животиња “Пит”.

Удружење „Пит“ позвало је и остале градове у Србији да следе пример Ниша и да новац који су планирали за набавку ватромета донирају у хуманитарне сврхе.

А када је реч о окружењу, у Хрватској чак 44 града неће имати ватормет за дочек Нове године, већ ће га заменити еколошким и атрактивним светлосним сензацијама, како би се од негативних последица заштитиле животиње и животна средина.

Животиње, кућни љубимци, посебно пси, биће захвални челницима ових градова на одлуци која ће некима спасити и живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here