Церемонија отварања Олимпијских игара (ОИ) у Паризу почела је вечерас у 19.30 на обали Сени, са наутичком парадом којој су претходили сати напетости, због кише и саботаже француске железничке мреже.

То је први пут да је церемонија отварања ОИ одржана ван стадиона, већ на обали реке уз истицање париских споменика и са уметничким и музичким делом.

Изазов је непозвани гост – киша, која је најављена током вечери у Паризу где ће свечаност отварања трајати до 23.15 и завршиће се на тргу Трокадеро који има погелд на Ајфелову кулу.

Пре званичног почетка церемоније, на великим екранима постављеним дуж обале Сене, приказан је кратки филм у којем познати француски комичар Џамел Дебуз (Ђамел Debbouze) носи олимпијску бакљу и улази на фудбалски стадион и на том месту бакљу предаје икони француског спорта, Зинедину Зидану (Зинедине Зидан).

Потом уз звуке филма познатог редитеља Жака Татија (Jacques), Зидан креће у париску одисеју, користећи и метро, и тако се завршава филм.

Од моста Остерлиц до Трокадероа, 6.800 спортиста и 205 делегација, укрцаних на 85 чамаца, треба да се спусте реком током параде и церемоније којом се обележава званичан почетак ОИ, које ће трајати до 11. августа.

Грчка, земља античког олимпизма, отвора параду коју ће, по традицији, затворити делегација земље домаћина, пред 320.000 гледалаца на трибинима дуж обале Сене и на мостовима.

Свака делегација на броду ће прећи шест километара а током пута ће моћи да се диви осветљеним париским споменицима – катедрали Нотр Дам, Лувру, парку Тиљери, тргу Конкорд и Ајфеловој кули.

У музичком делу церемоније, још се не зна ко ће певати, а раније су се помињале француска певачица пореклом из Малија Аја Накамура, као и Канађанка Селин Дион (Целин) и америчка поп звезда Лејди Гага (Lady).

На церемонији је присутно око 100 званичника, од којих 85 председника и премијера, који су раније данас примљени у Јелисејској палати код председника Француске Емануела Макрона (Emmanuel Мацрон). Међу званицама је и председник Србије Александар Вучић.

Цео догађај обезбеђује 45.000 полицајаца и жандарма, као и 10.000 војника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here