УСКОРО ПОЗИВ ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ

0
106

Нов позив за субвенције за енергетику ефикасност за домаћинства биће објављен на пролеће, у марту или априлу, најавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић поводом обележавања Светског дана енергетске ефикасности.

Држава наставља да помаже кроз субвенције грађанима, које могу да износе и до 65 одсто. Овај програм ће трајати до краја 2027. године и кроз њега ће бити уложено 50 милиона долара за енергетску санацију око 50.000 домаћинстава широм земље, што ће се позитивно одразити и на животну средину.

Грађани за ове намене могу да добију субвенцију државе у износу до 65 одсто вредности инвестиције енергетске санације, у зависности од тога које мере одаберу да спроведу у свом домаћинству.

До сада је пријављено око 1.500 зграда у 15 градова и општина, а пројекат је вредан 64,5 милиона евра. У одабраним вишепородичним зградама санираће се фасаде и кровови, док је главна корист прелазак на наплату грејања по потрошњи.

Завршетком енергетске санације ових зграда повећаће се вредност некретнине, док се грађанима годишњи рачуни за грејање због отплате енергетске санације неће значајно или уопште повећати.

Министарство рударства и енергетике такође улаже значајна средства у унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима широм Србије. Ове године је у буџету издвојено дупло више средстава са санацију јавних објеката него претходне године.

Енергетска санација домаћинстава, стамбених и јавних објеката један је од најважнијих приоритета рада Владе и ресорног министарства, што је препознато и у програму “Скок у будућност – Србија 2027”.

У претходној години кроз пројекат “Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане”, који се реализује у сарадњи са Светском банком, опредељено је 1,79 милијарди динара бесповратних средстава за енергетску санацију око 10.000 домаћинстава за субвенције државе за замену столарије, изолације, уградњу соларних панела, соларних колектора, топлотних пумпи и замену котлова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here