Такмичење Најбоља српска реч, чији је циљ да подстакне интересовање за језик у складу са променама друштва, почео је 1. октобра и трајаће до 15. октобра, а након тога следи независно гласање јавности на страницама Мале библиотеке. До сада је пристигло око 400 предлога и две речи су се посебно издвојиле – замена за англицизме тодлер и бинџовање, пишу данас портали.

Прошле године победиле су речи духоклонуће  – замена за туђицу депресија, прохујак  – уместо флешбек и прикачица – уместо атачмент).

Према порталима, речи које су пријављене на такмичење и које су ушле у ужи избор су: Беспилотник – дрон, Расаница – излазак из неког стања нејасноће, неодређености, као кад нам “пукне пред очима”, избистри се суштина неког дешавања, затим Мамигриз – уместо апетајзер, Веротрагна (придев) – који означава женску особу која тражи себе, свој смисао или животни пут кроз веру у себе или неку силу, покретачку снагу итд.

У конкуренцији је и Бабинство – дивно доба у животу жене када се роди унуче, Спљескавица – уместо смасх бургер, Прејек – предлог замене за ”Хајп”, реч која жели да опише делање особе која заступа одређену тему и пласира је као најбољу, уздижући је у небеса и креирајући јој вредност већу него што је стварна, као и Годинизација – замена за реч ејџизам, дискриминацију старијих људи 

Жири који ће бирати овогодишње победничке речи чине уметници, писци, академици и новинари, а ове године обезбеђене су награде и за три победничке речи које ће одабрати јавност својим гласањем на сајту Мала библиотека.

Главне награде су новчани износи од 600 евра (за прво место), 400 евра (за друго место) и 200 евра (за треће место).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here