ПУТ ДО КРОВА НАД ГЛАВОМ: ПРВИ КОРАК СУБВЕНЦИЈА ДРЖАВЕ

0
164

Решавање стамбеног питања једно је од најважнијих у животу сваког и појединца и породице, али остварење тог циља није увек лако, посебно када је реч о младим брачним паровима који су тек оформили своје породице. Породица Станковић из Смедеревске Паланке, успела је да реши ово животно питање, тако што су искористили подршку државе.

Славољуб и Ана Станковић и њихова кћерка Нина поносни су власници куће од 240 квадрата, а све је почело овако…

Ана је као мајка, аплицирала за мере које се односе на куповину прве некретнине по основу рођења детета, што је мера Министарства за бригу о породици и демографију. Добили су субвенцију, а кућа коју су купили има 240 квадрата. Изнутра је потпуно реновирана и сређена, а на улепшавање још чека фасада.

„Супруг и ја смо кућу тражили још током трудноће, 2022. године. Имали смо жељу да ствроримо нешто своје, а субвенција нам је била ветар у леђа… Читава процедура је трајала око два месеца и со само зато што су тада били празници у току. Није било компликовано да прикупимо документацију јер смо обоје правници“, каже Ана и као посебан куриозитет додаје да је њихова ћеркица Нина управо у свом новом дому направила прве кораке.

Остатак новца за куповину куће обезбеђен је кредитом, а банка је свој део новца уплатила на њихов рачун истог дана, чим је исплаћена субенција. Ова Паланчанка је рекла медијима да се на исплату новца није дуго чекало и поручила другим мајкама да аплицирају за ову субвенцију и да имају стрпљења и вере.

Држава је, како би подржала породице, усвојила низ мера. За куповину стана доступно је неколико програма помоћи, који су посебно окренути младима, односно младим брачним паровима и родитељима, а један од њих је и право на субвенцију за куповину прве некретнине по основу рођења детета. На ову субвенцију – бесповратних 20 одсто од процењене вредности некретнине имају све жене које роде дете, без обзира на то колико имају година, које је дете по реду, да ли су у радном односу или не, да ли су у браку или не. Услов за добијање ове субвенције јесте да дете има до годину дана, као и да мајке нису власнице некретнине на подручју Србије. Субвенција се одобрава у законском року од 60 дана. До сада су ту могућности искористиле 552 мајке, а међу њима су и Станковићи из Смедеревске Паланке.

Општина Смедеревска Паланка већ неколико година уназад прати политику државе и омогућила је примену различитих пронаталитетних мера, као што су финансијска подршка за новорођенчад, смањена цена вртића, реконструкција предшколских установа, превоз за децу и слично.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here