Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” упозорио је данас да су у 15 градова Србије прогнозиране максималне температуре између 38 и 41 степен наводећи да овакви временски услови представљају опасне временске услове, а Смедеревска Паланка поново се нашла при врху те листе.

Према прогнози, у Крушевцу, Вршцу, Великом Градишту, Ваљеву, Лозници и Сомбору, максимална температура биће 38 степени, за степен више биће у Београду, Сурчину, Палићу, Новом Саду, Смедеревској Паланци и Ћуприји, у Кикинди и Зрењанину биће 40, а чак 41 у Бечеју.

Очекује се да топлотни талас траје до 19. јула на већини територије Србије, док у деловима Јужне и Западне Србије постоји потенцијална опасност од високих максималних дневних температура ваздуха.

Такође, могућ је почетак наредног топлотног таласа у периоду од 22. до 24. јула, на територији града Београда, на северу, североистоку и северозападу земље.

Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији веома опасне и опасне појаве у периоду од 15. до 19. јула у већем делу Србије, а до 19. јула у централним, источним и јужним деловима, (изузев у планинским областима, као и појединим западним и јужним крајевима) оне ће бити у категорији потенцијално опасне појаве.

Очекује се да максималне дневне температуре ваздуха у појединим деловима северне Србије буду у домену веома опасне и опасне појаве у периоду од 22. до 24. Јула, наводе из „Батута“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here