Током последње акција бесплатних превентивних прегледа, код зубара је било укупно 5.297 грађана, старијих од 65 година и студената до 26 година, 475 трудница и породиља, односно 1.169 деце, саопштило је Министарство здравља.

Акција је спроведена у недељу, 29.септембра у више од 200 здравствених установа широм Србије

Поред стоматолошких прегледа, обављене су и интервенције, односно поправка, вађење или лечење зуба и то: код више стотина пацијената одмах су урађене и неопходне стоматолошке интервенције – поправка зуба, композитни испуни, уклањање каменца, уклањање меких наслага, обрада пародонталног џепа, снимање, односно вађење зуба и друго.

Из Министарства здравља поручили су да до сада масовни превентивни стоматолошки прегледи никада нису рађени, а велико интересовање грађана упркос изузетно лошем и хладном времену у већем делу Србије, потврда је јачања јавне свести о важности превенције.

Министар Златибор Лончар навео је да су превентивни стоматолошки прегледи потврда „континуираног и свеобухватног приступа Министарства превенцији здравља“.

„Превенција и поверење између грађана и здравствених радника кључ су за очување јавног здравља. Зато када кажемо да настављамо са активностима које у фокусу имају превенцију, то не говоримо јер лепо звучи, већ зато што у превенцију искрено верујемо. Исто као што смо чврсто веровали да грађани Србије заслужују најквалитетније услове лечења, па смо изградили КЦ Ниш, КЦ Србије, КЦ Војводине и на стотине здравствених установа широм Србије. Успели смо да данас о превенцији у Србији сви причају, али све већи број њих, одласком код лекара из недеље у недељу, у оквиру акције превентивних прегледа, заиста и верује у превенцију“,  истакао је Лончар и захвалио на великој подршци свим здравственим радницима на уложеном труду, као и свим грађанима који су у обавили прегледе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here