Нова британска студија показала је да су бели кровови бољи од зелених када је реч о ублажавању врућина, јер биљке на зеленим крововима ноћу ослобађају топлоту коју су дању ускладиштиле.

Градови широм Европе и света покушавају да пронађу начине да врућине учине подношљивијим, а као решења наметнули су се, између осталог, и зелени и бели кровови, пише портал Клима 101. Зелени кровови су прекривени вегетацијом, док бели кровови суштински захтевају молера и фарбу, преносе агенције.

“Свеобухватно смо тестирали више метода које би градови попут Лондона могли да користе да се прилагоде и да ублаже растуће температуре”, објаснио је водећи аутор нове студије Оскар Брус са Лондонског универзитетског колеџа, који трвди да је његов тим открио да су тзв. хладни кровови најбољи начин за снижавање температуре за време екстремно врућих летњих дана.

“Друге методе су имале различите важне споредне предности, али ниједна није била у стању да смањи спољашњу урбану топлоту на приближно исти ниво”, казао је Брус.

Они су анализирали податке о температурама на различитим кровним повришинама и у различитим животним срединама широм Лондона током два топла летња дана 2018. године. Конкретно, бели кровови су један од типова хладних кровова који на својој површини имају рефлективни премаз.

Ако би се бели кровови раширили по Лондону, могли би да смање температуре за просечно 1,2 степена, а на неким локацијама и до два степена. Научници тврде да бели кровови имају двоструку корист: не само да хладе урбано окружење, већ и унутрашњост самих објеката, зато што, захваљујући рефлективном премазу као што је бела фарба, одбијају топлоту уместо да је упијају.

С друге стране, зелени или кровови обрасли биљкама дању доприносе хлађењу Лондона, али када падне мрак, уместо ефекта хлађења, они су загревали град и то отприлике једнако колико су га дању хладили. Када сунце зађе, долази до ослобађања топлоте коју је вегетација дању ускладиштила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here