КОШАР И ГУЈОН У ПАЛАНЦИ – ПРИЈАТЕЉСТВО КОЈЕ СВЕДОЧИ И  ТРАЈЕ

0
214

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Арно Гујон посетили су данас Смедеревску Паланку и присуствовали отварању изложбе „Музика пријатељевих корака“, у градском Народном музеју.

Ова изложба, аутора Петра Декића, говори уз обиље историографског материјала, о посети делегације Франуске Србији пре 97 година, пријему њених чланова у Паланци, о томе како и данас једна улица у Француској носи име , док а Паланачка у Греноблу, које та имена носе и данас, као сведочанство пријатељства.

Историја је забележила да су након посете градоначелника Пола Мистрала Смедеревској Паланци, у саставу делегације која је боравила у Србији, Гренобл и Паланка развијали истински братске односе, успостављајући сарадњу, од економије до културе, а последња посета делегације Смедеревске Паланке овом француском граду била је 1974. године.

Амбасадор Кошар, Гујон и њихов домаћин, председник Општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, положили су венце код спомен обележја у парку и поклонили се сенима бораца француске ексадриле МС 99 која је током Великог рата била стационирана у Паланци, а затим је амбасадор открио Спомен плочу, у Француској улици, која је добила то име после посете делагиције ове земље Паланци, 1926. године.

На историјске догађаје подсетио је председник Општине Вучен, нагласивши да су Французе пре 97 година Паланчани одушевљено дочекали, а да је на железничку станицу похрлио сав сеоски и градски живаљ.

„Смедеревска Паланка је јединствен пример, не само у нашој земљи, него и у региону, да један овако мали град у срцу Шумадије, негује овако искрено сећање на једно велико пријатељство два народа“, рекао је Вучен и додао да је посета амбасадора Кошара и господина Гујона, великог пријатеља Србије, најава јачања билатералних веза француског и српског града и да ће ускоро уследити међусобне посете делегација Паланке и Гренобла.

Арно Гујон, који је рођен управо у Греноблу, обраћајући се на течном српском језику, подсетио је на говор господина Мистрала, током посете Паланци.

„У говору пре 97 година, господин Мистрал упоредио је улогу Шумадије у Првом српском устанку, са улогом Гренобла и Лиона у Француској револуцији. Људи су га носили на рукама, узвикујући „живела Француска“ и „живела Србија““, рекао је Гујон и указао да је његов труд већ годинама усмерен на продубљивање веза Француске и Србије.

Амбасадор Кошар је поручио да није нимало изненађен срдачним и топлим дочеком, с бзиром на то да је читао мемоаре једног од чланова ексадриле који је био стациониран у Паланци током Првог светског рата.

Посета француског амбасадора и отварање изложбе, уклопљени су у овогодишње Културно лето у Смедеревској Паланци.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here