У једном руднику у Боцвани ископан је огромни дијамант од 2.492 карата, највећи дијамант икада откривени у тој земљи и други по величини икада извађен из неког рудника и од данас ће бити изложен јавности.

Канадска рударска компанија Лукара Дајмонд саопштила је да је пронашла „изузетни“ необрађени дијамант из рудника Карове у западној Боцвани. Компанија каже да је реч о „висококвалитетном камену“ и да је пронађен нетакнут уз помоћ рендгенске технологије, преносе данас портали.

Тежина од 2.492 карата учинила би га највећим дијамантом пронађеним у последњих 100 година и другим по величини икада ископаним из неког рудника након Кулинан дијаманта откривеног у Јужној Африци 1905. године. Кулинан је имао 3.106 карата и исечен је у драгуље, од којих неки чине део британских крунских драгуља.

Већи, црни дијамант откривен је у Бразилу касних 1800-их, али је пронађен на површини и верује се да је био део метеорита.

Боцвана је други највећи произвођач дијаманата и последњих година је откопала све највеће камење на свету.

Пре овог открића, дијамант Севело, који је пронађен у руднику Карове 2019. године, био је препознат као други по величини ископани дијамант на свету са 1.758 карата. Купила га је француска модна кућа Луј Витон за неименовани износ. Дијамант Леседи Ла Рона од 1.111 карата, такође из рудника Карове у Боцвани, купио је британски златар за 53 милиона долара 2017. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here