ЗА ДЕСЕТАК ДАНА ЗАМЕНА ГУМА – ОБАВЕЗНЕ ЗИМСКЕ

0
5

Од 1. новембра вожачи су обавезни да на својим возилима имају зимске гуме, уколико на коловозу има снега, леда или поледице. За све који не поштуј ова правила предвиђене су казне које износе 10.000 или 800.000 динара за возаче који не поштују прописе.

Минимална дубина шаре газећег слоја пнеуматика мора бити четири милиметра. Зимска опрема моторних возила укључује пнеуматике за зимску употребу и ланце, осим за возила врста Л, К, Т и Ц.

За возила врста М2, М3, Н2 и Н3, обавезни део зимске опреме је и лопата, осим за она која учествују у јавном градском превозу.

Возачи су обавезни да користе зимске гуме на температурама нижим од седам степени Целзијуса, јер тада постоји ризик од поледице, а летње гуме постају тврде и губе приањање на асфалту.

У периоду од 1. новембра до 1. априла, возачи су дужни да ван насељеног места у пртљажнику имају ланце или друге уређаје за повећање тракције. Ланци се монтирају на погонске точкове на деоницама пута означеним знаком обавезе употребе ланаца када је снег на коловозу. У насељу, возила не морају бити опремљена ланцима или другим уређајима за повећање тракције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here