Тестирањем ајкула у близини обала Бразила откривено је да су позитивне на кокаин, а научници изражавају бојазан да ће то довести до промене њиховог понашања. Морски биолози тестирали су 13 ајкула узетих из приобалних вода у близини Рио де Жанеира и открили да све имају висок ниво кокаина у мишићима и јетри, пише британски Телеграф, а преносе домаћи медији.

Откривене су концентрације кокаина и до 100 пута веће од оних које су раније откривене код других морских животиња. Научници су своје налазе описали као “забрињавајуће” за морски екосистем.

У чланку за часопис Science of the Total Environment навели су да дрога у ајкулама вероватно потиче из одвода илегалних лабораторија у којима се производи кокаин или из канализације, односно урина и измета корисника дрога.

Тим научника је навео да је могуће и да су се ајкуле храниле пакетима кокаина које су кријумчари дроге изгубили или бацили у море, али да је то мање вероватно.

„Резултати су показали хроничну изложеност кокаину због људи који користе кокаин у Рио де Жанеиру и због испуштања људског урина и фекалија кроз канализацију, као и из илегалних лабораторија“, изјавила је Рејчел Ен Хаузер-Дејвис, британска научница и чланица истраживачког тима.

Она наводи да поред обала Бразила обично нема много одбачених пакета кокаина, за разлику од Мексика и Флориде, што значи да је мало вероватно да су ајкуле дошле до њих.

Истиче да је кокаин је вероватно штетан по здравље животиња, али да се још не зна да ли дрога утиче на њихово понашање, чинећи их агресивнијим и непредвидивијим.

„То може бити случај, јер кокаин циља мозак… Потребна су даља истраживања“, каже екотоксиколог Енрико Мендес Сађоро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here