ДАН ЖАЛОСТИ У СРБИЈИ, РАДИО И ТВ СТАНИЦЕ ПРИЛАГОДИЛЕ ПРОГРАМЕ

0
189

У Србији је данас Дан жалости који је Влада Републике Србије прогласила поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији и у складу са тим телевизијске и радио станице прилагодиле су програме, а спортске, културне и друге манифестације су отказане или померене за неки други датум. Заставе Србије спуштене су на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Дан жалости се, према закону, проглашава после нарочито тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи или у случају смрти високог државног функционера. Може да се прогласи и у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, када Влада тако процени.

Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе такође су обавезни да прилагоде програме.

У паланачким храмовима Светог Преображења и Свете Петке служена је Света литургија, а наког тога и помен настрадалима на Косову и Метохији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here